Lina Fransson

Hur var det att börja studera på Gotland?
Det var helt fantastiskt att börja plugga, men det var lite nervöst såklart. Jag hade varit på Campus camp och tyckte det var underbart, en fin skola och trevligt folk. Det var spännande att börja studera och parallellt, med intensivt plugg, lära känna klassen och nya vänner. Jag var även med på lamningen, den var rolig och var det något som man inte ville göra respekterades det. Studentkåren tog väl hand om oss och försökte få alla att känna sig välkomna. Man förstod snabbt att de som verkligen söker kontakt och kårliv kommer även in i den gruppen fort. Det är en nära och härlig gemenskap här på Campus Gotland.

Är du aktiv i någon studentverksamhet?
Jag är med i ”GoNat” och är aktiv i styrelsen, vilket innebär att jag sitter med på olika möten. Styrelsen består till stor del av mina nära vänner från klassen. Vi har bland annat ordnat olika sittningar. Det är inte så många i klassen som är kårmedlemmar men vi är ett gäng som gärna umgås med varandra på fritiden. Så sent som i går hade vi en grillning.

Vilka är de tre bästa sakerna med att studera på Gotland?

  1. Gemenskap/vänner, de är min familj och mitt allt, fantastiska och unika (på ett positivt sätt) och fabulöst bra människor!
  2. Närheten till allt, inget busskort osv. Det som kostar är när man vill åka ”hem hem”.
  3. Närheten till lärarna och att vi har så pass mycket lärarledd undervisning, detta ger oss en personlig kontakt med våra lärare.

Vilka är de tre bästa sakerna med Campus Gotland?

  1. Närheten till lärarna
  2. Liten klass, den ger möjlighet till att få en mycket fin gemenskap med övriga på programmet. Dessutom är små studiegrupper jättebra för inlärningen och en hjälp när studierna känns svåra, allt går lättare tillsammans med vänner.
  3. Labbet! Det är jättebra att vi har tillgång till ett labb, det är mysigt och praktiskt.

Hur hittade du boende?
Jag sökte främst boende via studentkåren Rindis olika tips, men eftersom jag helst inte ville bo i ett studentboende utan ville hitta ett gårdshus så sökte jag även runt på olika internetsidor. Jag fick tag i mitt gårdshus efter att ha lagt upp en förfrågan om boende på blocket. Jag fick flera olika svar, men fastnade för ett alternativ. Nu bor jag sedan två år tillbaka i ett gårdshus på 17 kvm utanför muren. Jag trivs jättebra, det är ett helårsboende, vilket inte är så vanligt här men det går att få tag på! Jag betalar 3000kr/mån och slipper förhöjd hyra under sommaren, så jag fick tag på ett riktigt fynd.

Finns det några bostadsföreningar du rekommenderar att man ska ställa sig i kö i inför sina studier?
Gotlandshem, erbjuder olika typer av boenden. Jag rekommenderar att man tittar på Rindis hemsida, där finns hjälp och tips om var man kan söka boende. www.rindi.com/boende

Hur ser en vanlig dag ut på campus?
En vanlig dag på campus varierar beroende på lärare och kurs. Vi börjar vanligtvis kl. 9.00, vissa dagar har vi föreläsningar eller seminarier bara på förmiddagen. Andra dagar kan vi vara schemalagda fram till 16.00. Det är vanligt med lektionsfri tid, denna tid styr vi själva över och ger ett bra tillfälle att läsa in kurslitteratur på. Under perioder har vi haft mer egen inläsning och under andra perioder har vi haft nästan enbart föreläsningar och seminarium. I vissa kurser tillbringar vi dessutom mycket tid i labbet, vilket alltid är roligt. Vi har även varit ute på olika exkursioner i flertalet kurser. Vi har då fått se mycket av naturen på Gotland och dessa exkursioner uppskattas mycket! Vi har även varit iväg på längre exkursioner, dels till andra delar av Sverige och nu senast var vi en vecka i Polen. Resorna har varit jätteroliga och bra för gemenskapen och har gett möjligheten att få se nya miljöer och lära sig mera om dessa.

Vad gör du på fritiden?
Jag ser så ofta som möjligt till att umgås med mina vänner, vilket är jätteviktigt för mig – dels för att de är min familj här och för att de lyser upp min vardag. Dessutom när studierna är som jobbigast så finns de alltid där och stöttar eller ser till att man får lite andrum. Vanligen pluggar vi även tillsammans vilket underlättar och gör det ännu roligare att plugga. Jag tycker även om att vara ute och gå i Visby och i naturen för att rensa tankarna. Det händer att jag är med på olika arrangemang som studentkåren ordnar. Dessa brukar vara roliga och kårens gemenskap syns då tydligt. Studentkåren har även olika aktiviteter som man kan gå med i om man vill, det kan handla om att sjunga i kör, spela fotboll eller kanske gå med i gycklargillet där man kan få lära sig om eldkonst.

Vad rekommenderar du att man ska uppleva på Gotland? 
Jag tycker att man ska ta sig tid att uppleva Visby med alla dess smågator, restauranger, den vackra muren, alla stadens ruiner och Botaniska trädgården är också värd ett besök. Det finns ett Gotlandsmuseum för den historieintresserade. Hälsansstig är en härlig promenadsträcka med fin natur och vacker utsikt mot havet. Besök också gärna Galgberget med sin fantastiskt fina utsikt och intressanta historia. Södra hällarna är ett fint friluftsområde i utkanten av staden som planeras att bli ett naturreservat, där finns en unik natur och otrolig utsikt. Det finns mycket att se och upptäcka på Gotland, så ta chansen att ge dig ut och upptäcka ön! Det finns nog något för alla smaker, men personligen tycker jag att man ska ge sig ut och upptäcka den unika natur som ön erbjuder med sina olika raukområden, alvarmarker och Grogarnsberget för att bara nämna några mycket sevärda platser.  

Hur är studentlivet?
Hittills har min studietid varit helt fantastisk. Det har varit och är en av de roligaste tiderna i mitt liv. Studielivet innebär så mycket mer än bara plugg – även om vissa perioder innefattar mycket plugg. Under de perioder som har varit jobbigast har jag ändå aldrig ångrat att jag började studera. För mig betyder studentlivet att växa som människa, att lära känna otroligt underbara vänner, att få vara den jag är och att utvecklas samt lära mig så mycket som möjligt om det som intresserar mig.

Hur fick du reda på just den här utbildningen på Gotland?
Jag ville börja plugga biologi och jag ville uppleva en ny stad, en ny plats och komma hemifrån. Dessutom kändes tanken på Gotland och Visby lockande. Det var dock först när jag besökte skolan under Campus Camp som jag bestämde mig. Jag tyckte att det var en trevlig skola, lärare och gemenskap. Jag blev kär i Visby och av att stå och se ut över havet. Så när jag kom in på programmet var valet enkelt – jag skulle helt enkelt plugga på Gotland.

Linas tips: Tveka inte om ni vill till Gotland och plugga - det är fantastiskt! Här kan ni träffa unika, underbara människor och flytta till en mysig stad.

Laura Alexis