Daniel Tooke

Kommer från: Knivsta, Uppsala län

Bor nu: Visby, Gotland

Fritidsintressen: Dykning (är en PADI Divemaster), levande rollspel, figurspel, målning, eldstavsuppvisning.

Varför skulle du rekommendera att läsa kandidatprogrammet i miljövetenskap?

Miljövetenskap är ett mycket bra val för någon som tycker om miljöfrågor, natur och liknande ämnen, men vill ha möjligheten att arbete med dessa på flera olika plan. Programmet ger, till skillnad från många andra biologiska och miljövetenskapliga utbildningar, bra möjligheter att applicera och arbeta med miljöproblem, inte bara på en vetenskaplig nivå, utan även i andra sektorer, såsom inom politik, näringslivet och produktion. Det är en utbildning som riktar in sig på att kunna sammanbinda biologiska, ekonomiska, sociala och politiska faktorer för att tillsammans lösa miljöproblem så att resultatet gynnar både människor och naturen.

Varför valde du Gotland?

Jag har alltid älskat Gotland, och jag har inte missat en Medeltidsvecka på fem år. Jag valde Gotland eftersom jag ansåg att både utbildningen och det sociala klimatet passade mig, och det är en sådan unik plats att studera på. Jag har aldrig varit med om en stad som har riktigt samma anda som just Visby. Med sin ringmur, trånga gator och belägenhet precis vid havet är det en mycket speciell plats att bo på.

Hur trivs du på campus?

Jag trivs utomordentligt på Campus Gotland. Det är en modern anläggning med bra studiemiljö tillgång till relevant utrustning, och det kan nu bara bli bättre efter att vi blivit del av Uppsala universitet. Vi har gott om bra lärare, och får även in många riktigt bra gästföreläsare, främst från Uppsala och Stockholm.

Vad vill du göra i framtiden? 

Min egna plan är att avsluta min utbildning, sedan ta en master i Ekologi och Naturvård vid Uppsala universitet. Sedan kommer jag förhoppningsvis att börja arbeta inom naturskydd, antingen för ett universitet eller inom naturskyddsföreningen. Drömmen är antagligen att få ge sig in i problematiken rörande vargen i Sverige.

Hur ser du på din kommande yrkesroll?  

Jag är inte direkt orolig över min egna yrkesroll eller arbetsmöjligheter, eftersom ekologi, naturskydd, miljövetenskap och liknande ämnen är snabbt växande områden inom så många olika sektorer, medan det samtidigt finns ett underskott av folk som specialiserar sig inom ämnet. Därför tror jag att det kan finnas gott om arbeten för oss som är inriktade på just dessa ämnen. Men arbetstillgång åsido så tror jag nog att det viktigaste för mig med att arbeta med just natur och miljövård är att känna att man kan göra skillnad på det mest fundamentala planet. Att arbeta med miljövård är att vara en liten del av en process som strävar efter att säkra både människans och naturens framtid, och enligt mig finns det inget större än så.

Har du några råd/tips att ge till blivande studenter?

Det absolut bästa tipset jag kan ge för att lyckas med sina studier är att hålla efter och plugga under hela kursens gång. Att plugga en vecka innan tentan kanske fungerar i på gymnasiet, men universitetet är på en helt annan nivå. Detta tog mig själv nästan ett halvår att komma underfund med, men när jag väl började med det gick studierna mycket lättare.

Sedan så skulle jag faktiskt rekommendera de flesta, beroende på hur man är som person, att försöka bo i ett kollektivt boende på Gotland. Det hjälper verkligen med det sociala livet, vilket gör studietiden enormt mycket roligare.

Elisabeth Långström