Student och förälder
Struktur och stöd krävs för studentföräldrar
Uppsala – studenternas stad. Livet är glatt, ett stort studieutbud och 13 nationer ser till att du kan fylla alla behov av plugg, engagemang och sociala aktiviteter så mycket du bara orkar. Men hur funkar kombinationen student och förälder? Kan man rent av bli avskräckt från att plugga om man har barn? Och vågar man skaffa? Möt Sofia Söderman och Sofia Olofsson, två lärarstudenter.
De träffades på Lärarutbildningen i Uppsala, Sofia Söderman och Sofia Olofsson. Båda började med kursen ”Naturkunskap för nyfikna” på Institutionen för biologisk grundutbildning, IBG. De valde olika kurser ett par år men nu har de sammanstrålat igen och gör examensarbete ihop. Dessutom kommer de så småningom att jobba som lärare på högstadiet i naturkunskap och de vet mycket om hur man kombinerar barn och studier.
Sofia Olofsson fick sitt andra barn mitt under utbildningen. Även om graviditeten inte kom som en överraskning, var hon trots allt lite nervös över hur hon skulle kombinera föräldraledighet och studier.
– Jag var nog mest orolig över hur kommunikationen med lärarna skulle fungera. Men det hade jag inte behövt vara, jag mötte otroligt förstående lärare! Jag kunde läsa igen de missade kurserna i princip när jag ville. Samtidigt kan jag känna ett utanförskap som student och förälder, man är inte riktigt som alla andra, är trist och tråkig som aldrig är med på roliga saker…
Sofia Söderman söker redan jobb trots att hon inte är ”färdig” lärare än. Hennes inriktning är idrott, hon kombinerar sitt stora sportintresse med naturkunskapen och har läst en mängd kurser inom båda områden. Nu känner hon sig sugen på att jobba.
– Det ska bli skönt att snart få en egen inkomst igen! Åren som student har varit tuffa. Inte så mycket pluggandet i sig, det är bara roligt, som att få ihop allt. Jag har tre barn vilka alla har olika aktiviteter och behov, familjen har behövt avstå från vissa saker när ekonomin har varit sämre.
Båda två är rörande överens när det gäller ekonomi. Även om en stabil ekonomi är viktig för barnfamiljen, så får inte bristen på pengar avskräcka studenter från att skaffa barn eller föräldrar från att börja plugga.
– Jag känner minst en mamma som till och med sökte utbildning och kom in, men sen hoppade av i sista stund. Där blev ekonomin antagligen den avgörande faktorn, berättar Sofia O. Själv kan jag ju erkänna att det har varit riktigt knapert att ha gått från mammaledighet till studier till mammaledighet igen… Samtidigt som min man har skurit ner på arbetstiden för att kunna vara mer hemma. Men det är bara att bestämma sig, det går om man vill!
De är också överens om den viktigaste ingrediensen för lyckad kombination av studier och föräldraroll – en förstående partner som stödjer och ställer upp!
– I perioder behöver man verkligen ägna all sin lediga tid åt att plugga, säger Sofia S. Det hade inte fungerat om jag dessutom hade varit tvungen att laga mat och fixa med barnens läxor och annat. Ett jämställt förhållande där man kan ge och ta är superviktigt.
– Ja, som under kemikursen där vi var bundna mycket till skolan, då kunde man komma hem klockan åtta eller nio på kvällen, helt slut. Då orkar i alla fall inte jag städa, menar Sofia O.
Slutligen en uppmaning från ”Sofiorna”: Gör universitetet mer barn- och föräldravänligt! Förutom att det skulle vara trevligt med ett och annat skötbord och en lekhörna, är föräldrar beroende av framförhållning! En inställd eller extrainsatt föreläsning rubbar dagisscheman (som måste anmälas en månad i förväg) och familjeplanering.
– Om ni lärare ändrar med kort varsel, var i så fall flexibla och tillåt barn vara med om de inte stör. Eller ge en extrauppgift till föräldrar som måste vara hemma med sjukt barn eller liknande, säger Sofia O.
– Helt klart är att vi föräldrar ofta är bra studenter, menar Sofia S. Vi är motiverade och när man som jag börjar plugga efter 30 och har flera barn, då är studierna på fullaste allvar!
Kanske är det helt enkelt dags, Uppsala universitet, att satsa mer på att locka målgruppen föräldrar att studera! Kanske behöver också stödet till blivande student-föräldrar utvecklas? Universitetet har antagit en föräldrapolicy som bland annat säger att varje institution ska ha en kontaktperson för föräldrar. På IBG kan du prata med studievägledaren.
Anja Dahlin Price