Lottie Landberg

Lärare med passion för livet på landet

– Jag vill jobba här och nu i jorden utanför dörren. Naturen är en läroplats och finns där alldeles gratis, det är bara att ta för sig. Så kommer jag nog alltid att tänka!

Lite senare i livet började Lottie Landberg att plugga lärarprogrammet. Inriktningen mot naturvetenskap var självklar, tonårsmamman Lottie älskar naturen och bor sedan tio år tillbaka på landet i Knivsta kommun. Men hon saknade naturvetarkompetens.

- Jag hade jobbat med flera olika saker innan jag bestämde mig för att läsa till lärare.

Att lärarstudierna skulle ske vid Uppsala universitet var ett enkelt val. Inriktningen var också ganska lättbestämd.

- Eftersom jag inte hade naturvetarämnen i gymnasiet, valde jag att gå två terminer på institutionen för biologisk grundutbildning. De specialgjorda kurserna lockade.

Tufft ibland men roligt att plugga

Lottie uppskattade verkligen tiden med naturvetar-inriktningen. Hon beskriver muntert stämningen på IBG som familjär, ”alla hejade”. Den första kursen, naturvetenskap för nyfikna, var bara rolig och spännande. Men fortsättningen i naturvetenskap blev lite svårare med tanke på hennes bakgrund.

– Kemi och fysik var inte helt enkelt så jag fick kämpa lite extra ibland. I dag är jag väldigt nöjd över att jag tog mig igenom utbildningen, det känns bra att ha en djupare kunskap. När man som jag jobbar med mindre barn är det bra att förstå från grunden, även om experimenten är på en basal och lekande nivå.

Stimulerande naturlig arbetsplats

Efter examen började Lottie att jobba på en liten förskola nära hennes hem, integrerad med skola. Hon hoppas förstås på lärarjobb så småningom, men trivs också med de små barnen. I rollen som verksamhetsledare är Lottie dessutom med och planerar för hela skolan, där naturtänket genomsyrar det mesta. Växthus och odlingsland finns på skolgården...

– Jag trivs oerhört bra på min arbetsplats där alla jobbar med samma inställning som jag; att vara utomhus så mycket som möjligt mår alla bra av. Dessutom har vi kor, får, hästar och andra djur precis runt hörnet vilket är en extra tillgång i lärandet.

Exjobb tillsammans med Friluftsfrämjandet

När det var dags för examensarbete blev valet återigen enkelt för Lottie.

– Självklart ville jag skriva om utomhuspedagogik. Jag och en kursare kontaktade Friluftsfrämjandet som var intresserade och tillsammans utarbetade vi en lärarhandledning. Praktiska metoder beskrivs, bland annat jordens rotation runt solen med hjälp av ballonger, bollar och ficklampa. Tala om att kunna använda sig av studierna i arbetet!

Anja Dahlin Price