Lisa Söderlund

Mångintresserad målmedveten lärare

Lisa Söderlund är något så ovanligt som en naturvetenskaplig svensklärare. Eller tvärt om? Sedan kan man också fråga sig hur hon lyckades få en skräddarsydd tjänst direkt efter examen och varför hon valde just IBG och biologi… Och hur mycket hon egentligen saknar norrlandsnaturen?

Som pite-bo längtar Lisa Söderlund hem ibland, till lugnet, snön, och naturen. Men visst trivs hon i Uppsala, ett mått på det är kanske att hon emellanåt besöker någon av studentnationerna. Trots att hon inte är student längre passar hon ibland på att fika gott och billigt.

– För mig fanns det inga alternativ till att plugga i Uppsala, jag ville hit helt enkelt; gå lärarutbildningen och ta del av det omfattande studentlivet! Och jag har aldrig ångrat mig, staden är trevlig och studierna gick bra. Men att jag skulle få fast jobb efter examen hade jag inte räknat med förstås.

Praktik gav mersmak

Tjänsten som Lisa nu har, annonserades ut efter att hon hade gjort sin praktik på Bolandgymnasiet i Uppsala. Hon sökte och jobbar nu som lärare i naturkunskap och svenska.

– Det finns ju inte så många som jag, med ”dubbel” inriktning, så jag fick tjänsten, jättekul! Hon undervisar i såväl samhällsvetarklasser som i bygg-, fordon- och dataklasser.

– Jag gillar variationen, både av ämnen och elever. Naturkunskap A tar en stor del av min undervisningstid eftersom alla läser den kursen. Inom ramarna för detta har jag som lärare stort utrymme. Då vi pratar om de stora sambanden miljö, kretslopp och ekologiska system, kan jag anpassa efter aktuell debatt och intresse i respektive klass.

Trivdes med utbildningen

När Lisa började plugga till lärare drog svenskan först. Sedan började hon läsa Naturkunskap på IBG och kände att hon träffade rätt.

– Jag ville absolut inte vara utan svenskan, men tiden med biologistudier blev en fullträff. Det blev också den delen av lärarstudierna som jag och andra kurskompisar minns mest efteråt. En viktig orsak till detta tror jag är IBG:s kombination av engagerade lärare, handfast undervisning och spännande kurser.

– Fast jag skulle ändå vilja ge några utvecklingsförslag! Som ny lärare är det så mycket lättare om man känner sig bekväm med lektions- och kursplanering. Vi övade någon gång på det under utbildningen, men det hade kunnat vara mer! (Idag lägger man mer fokus på detta i undervisningen, red. anm.)

Handfast exjobb

Gissa var Lisa gjorde sina undersökningar till examensarbetet? Rätt gissat, Bolandgymnasiet.

– Exjobbet behandlade elevers attityder till tvärvetenskapligt arbete. Resultatet blev betydligt mer negativt än jag hade väntat mig! Även om jag själv är tvärvetenskaplig arbetar jag inte alltid så. Risken finns att det blir rörigt för eleverna, vilket de också beskrev i undersökningarna. Lisa beskriver hur kollegorna kan jobba ihop på skolan.

– I våra arbetslag samarbetar vi ofta över ämnesgränserna. Ett exempel är när ämnet naturkunskap samordnar projekt med geografin. Då kan vi göra simuleringsövningar där eleverna spelar ett slags rollspel, kanske ett land ska bli av med sina miljögifter och, ja, hur ska det gå till? Den typen av samarbeten blir ofta ganska tydliga.

Anja Dahlin Price