Thijs Ettema

Forskarassistent vid avdelningen för Molekylär evolution

När började du tänka på dig själv som forskare?

När jag gjorde mitt examensarbete. Då började jag göra riktiga experiment och arbeta med frågeställningar som höll mig vaken om nätterna eftersom jag så gärna ville lösa dem.

Vad handlar din forskning om?

Man kan säga att jag lägger evolutionära pussel. Jag försöker få fram information om hur livet uppstod och ursprunget till den eukaryota cellen (den typ av celler som till exempel människor, djur och växter består av). En stor del av arbetet går ut på att jämföra eukaryota celler med bakterier och andra organismer för att hitta likheter och skillnader. Det stora problemet är att den eukaryota cellen bildades för cirka två miljarder år sedan, vilket skapar tre problem: Det första är att vi inte vet hur många bitar pusslet består av. Det andra är att vi inte vet vilka bitar vi har - några av bitarna vi har kanske tillhör ett annat pussel - och det tredje är att vissa pusselbitar kan saknas.

Arbetar du mest framför datorn, i labbet, eller ute i fält?

Jag gör faktiskt alla tre delarna. När jag doktorerade labbade jag mest, men nu har jag gått över mer till bioinformatik. Jag samlar också in vatten- och jordprover i naturen och undersöker dem i labbet. I insektslabbet på avdelningen föder jag upp jättekackerlackor för att studera encelliga organismer som lever i dem. Just nu söker jag pengar för att starta upp min egen grupp, så i framtiden kommer jag mest ägna mig åt att följa mina doktorander i deras arbete.

Hur är det att starta upp en forskargrupp?

Positionen som forskningsassistent är avgörande för en fortsatt karriär inom forskning, eftersom den tar dig till nästa steg. Det är mycket viktigt att du som forskare påbörjar din egen grupp och din egen forskningslinje som kan bidra till vetenskapliga framsteg. Det kommer bli utmanande att starta upp en egen grupp, inte minst eftersom det kan vara svårt att få pengar nuförtiden, men jag ser fram emot det.

Vad gör du på din fritid?

Jag tycker om att tillbringa tid med familjen. Vi har två små barn, ett på fem år och ett som nyss fyllde ett och ett halvt. För tre år sedan köpte vi ett gammalt hus på landet, jag tror faktiskt att det är ett gammalt postkontor som inte renoverats sedan det byggdes. I vilket fall så går mycket av fritiden åt till att renovera det. Om det blir tid över tycker jag om att åka på semester och finns det ännu mer tid kvar när det är gjort, så försöker jag hinna med någon sorts sport.

Förebild: Jag beundrar forskare som har tillbringat större delen av sin karriär med att övertyga det vetenskapliga samfundet om sina forskningsresultat, och inte ger upp. Till exempel Darwin och Carl Woese.

Favoritplats: Nya Zeeland.

Största upptäckten: Upptäckten av ett cytoskelett hos arkéer och celldelningsmaskineriet hos arkéer. Båda upptäckterna gjordes i samarbete med Rolf Bernanders grupp.

Sara Engström