Staffan Svärd

Professor vid avdelningen för Mikrobiologi

Vad är det som gör att tarmparasiten Giardia ger upphov till sjukdom hos människor? Hur påverkar parasiten och värden varandra? Det är dessa frågor som Staffan Svärd vill finna svar på. Hans forskningsgrupp arbetar främst med Giardia, men även med andra tarmparasiter, och studerar framförallt parasitens och värdens interaktioner.

Hur kom det sig att sig att du blev forskare?

Jag har velat det sedan jag var liten. Min mor brukar berätta att när vi skulle skriva en uppsats i första klass om vad vi ville bli, så skrev jag att jag ville bli professor och hockeyproffs. Jag har lyckats med ett av två, det är ganska hyfsat ändå.

Var har du studerat?

Jag flyttade till Uppsala i lågstadiet och har pluggat här sedan dess. Jag doktorerade här, men gjorde min postdoc i San Diego.

Hur kom du in på just det här forskningsområdet?

Det var en ren slump. Jag doktorerade på katalytiskt RNA och i samband med det så letade vi efter konstiga organismer som hade den gen vi var intresserade av. Giardia var den underligaste organismen vi hittade, och det var så jag fick reda på att den här parasiten existerade. När jag sedan skulle göra min postdoc så ville jag jobba med någonting mer tillämpat än det jag gjort tidigare. Jag bestämde mig för att jag skulle forska på infektioner som drabbar tredje världen, så parasitsjukdomar blev aktuellt och jag sökte till en forskningsgrupp som arbetade med Giardia.

Vad skulle du ge för råd till någon som vill komma dit du är idag?

Doktorera först, naturligtvis, sedan bör man göra en postdoc i ett labb som är i världsklass inom det område som man är intresserad av. Då kan man komma tillbaka till Sverige och starta en egen forskningsgrupp. Men det är inte lätt nuförtiden, i och med att det är fler som disputerar och då blir konkurrensen större. Just nu finns det heller inte så många tjänster lediga eftersom de flesta av 40-talisterna fortfarande jobbar. De är en stor generation och när de går i pension så kommer det att finnas fler platser. Det är egentligen ganska bra att vara student nu, då hinner man plugga klart, doktorera och göra sin postdoc lagom till det att situationen är bättre.

Vilka är de största fördelarna med jobbet?

Man får göra det man vill och styr ganska mycket själv. Det är roligt att undervisa också, i lagom mängd.

Vilka är nackdelarna?

Det är alltid ont om tid. Just nu har till exempel forskningen blivit lidande till förmån för att jag har undervisat mer.

Vad gör du på fritiden?

Inte så mycket egentligen, jag tränar, spelar fotboll och umgås med familjen. Forskningen är min största hobby och jag jobbar rätt mycket även när jag är hemma.

Förebild: Det finns flera personer som jag har jobbat med som jag ser upp till. Till exempel så är Mats Wahlgren (min chef när jag jobbade på KI) en mycket sympatisk person och en oerhört bra forskare.

Favoritplats: Puben.

Största upptäckten: Förhoppningsvis finns den fortfarande kvar att göra.

Sara Engström