Sandra Kleinau
Professor vid avdelningen för Molekylär immunologi
När man älskar sitt arbete lägger man i en extra växel. När Sandra Kleinau doktorerade var det nära att hon sprang till universitetet om mornarna för att forskningen som väntade där var så rolig. Nu driver hon en egen forskningsgrupp och ansvarar för en stor del av immunologiutbildningen vid Uppsala universitet.
Vad forskar din grupp på?
Autoimmunitet, vilket är när immunförsvaret reagerar på den egna kroppen, till skillnad från när det reagerar på bakterier eller virus som kommit in i kroppen utifrån. Vi försöker förstå hur självtolerans regleras och tittar särskilt mycket på B-celler, som är en viktig del av kroppens immunförsvar. Exempel på autoimmuna sjukdomar är ledgångsreumatism och diabetes av typ I.
Vad är aktuellt för din grupp just nu?
Vi har nyligen funnit att en viss receptor är viktig för att förhindra att B-celler reagerar på kroppsegna ämnen. Det som är särskilt intressant är att den verkar vara reglerad av ett kvinnligt könshormon, vilket är spännande eftersom autoimmuna sjukdomar är vanligare hos kvinnor än hos män. Kvinnor - till skillnad från män - har också visat sig tappa uttrycket av receptorn med åldern. Kanske beror det på den minskade produktionen av könshormon hos äldre kvinnor.
Hur mycket undervisning ingår i din tjänst?
Det är ganska mycket undervisning. Jag är kursledare för en immunologikurs tillsammans med min kollega Lars Hellman, och är koordinator för alla examensarbeten inom immunologi. Jag trivs bra med att undervisa. Det är roligt att möta studenter och deras frågor. Ibland när man har mindre grupper så lär man känna dem bättre och det är särskilt kul. Sist hade vi så få doktorander att jag och Lars var labb-amanuenser. Det tog mycket tid, men det gav också mycket att få vara med på de praktiska delarna av kursen.
Vad skulle du ge för råd till blivande forskare?
Man ska inte vara rädd för att kombinera en yrkeskarriär med familj. Det krävs mycket arbete, men det går.
Hur långa arbetsdagar har du?
Jag skulle nog sitta här på jobbet tio timmar om dagen ifall jag kunde bestämma själv, men jag och min man brukar alternera så att åtminstone en av oss kommer hem tidigt till barnen. Jag tar hem arbete ibland, när jag befinner mig i en arbetstopp eller om jag måste läsa eller skriva mycket. Det fungerar bra, även om jag jobbar ibland när jag är hemma så är jag tillgänglig för barnen.
Vad har du för fritidsintressen?
Forskningen är ett stort fritidsintresse för mig. Har jag tid läser jag gärna en artikel. Jag ägnar också en hel del tid åt trädgårdsarbete. Det är mycket rogivande och ”back to basic” med jord under naglarna. Det är blommor som gäller i min trädgård och jag besöker gärna blomstermässor när jag har möjlighet.
Förebild: Jag har lyssnat på många olika forskares kloka ord som jag sedan har sammanvägt. De kloka orden har hjälpt mig mycket.
Favoritplats: När berg möter hav. Det är mycket vackert.
Största upptäckten: När jag doktorerade fann vi av en slump resultat som pekade på att kemiska miljöämnen kan rubba immunsystemet och framkalla autoimmunitet. Det hela blev mycket uppmärksammat, men jag fortsatte inte på det spåret.
Sara Engström