Petra Korall

Universitetslektor vid Institutionen för organismbiologi, avdelningen för Systematisk biologi

Hon ville egentligen bli gymnasielärare, men omvändes av en kurs i floristik. Nu har Petra Korall startat en forskargrupp som studerar skyhöga ormbunkar.

Vilken är din specialitet inom systematisk biologi?

Mosslumrar och trädormbunkar. Som systematiker undersöker jag släktskapsrelationer mellan olika växter. Just nu handlar det mycket om biogeografi, det vill säga var: finns ormbunkarna och varför finns de just där? Det är något som man har studerat mycket hos blommande växter, men inte hos ormbunkar.

Hur får du tag på det material som du studerar?

Dels så finns det herbarier att låna från och dels så samlar jag - eller mina kollegor - in växtdelar till mig. Det är oerhört nyttigt att vara ute och se växterna i deras riktiga miljö. Trädormbunkar kan bli upp till 20 meter höga, så det finns mycket information om dem som man inte kan ta med sig hem till labbet.

Vart har du åkt för att samla?

Jag har varit i Ecuador, USA och Malaysia. Snart ska jag på konferens i Australien, så jag söker tillstånd att få samla växter där när jag ändå är på plats. Som doktorand samlade jag mer data och satt mer i labbet än jag gör nu. Nu när jag precis har startat upp en egen forskargrupp så är mina arbetsuppgifter framförallt att analysera resultat och skriva artiklar. Men jag tänker samla och laborera mer framöver.

Var har du studerat?

När jag började plugga så ville jag bli gymnasielärare i kemi och matematik, men den kombinationen var inte möjlig, så då fick det bli kemi och biologi. Grundutbildningen läste jag i Stockholm, men limnologikurserna hölls här i Uppsala. Första kursen som jag läste i biologi var floristik. Jag blev helt tagen av den och hoppade av lärarutbildningen för att plugga mer biologi.

Hur långa arbetsdagar har du?

Jag jobbar 75% eftersom jag har småbarn hemma. Det blir inte alltid 6 timmar per dag, men jag försöker hålla mig kring den tiden.

Har du något råd till blivande biologistudenter?

Oavsett vad du pluggar måste du plugga något som du tycker är kul. Både grundutbildning och forskarutbildning kräver så mycket att du måste tycka om de 4-5 åren som du lägger på den.

Vad gör du på fritiden?

Det finns inget sådant som egen Petra-tid. Till vardags är jag hemma med mina fem barn och när jag har ledigt så reser vi mycket. Vi är ett gäng barnfamiljer som åker utomlands och tältar. I somras var vi fyra familjer som fotvandrade i de italienska alperna.

Förebild: Handledarna som jag haft när jag doktorerade och gjorde min postdoc har betytt oerhört mycket för hur jag ser på forskning och hur jag förmedlar mina forskningsresultat.

Favoritplats: Vid havet.

Största upptäckt: Min senaste artikel där vi visar att långlivade ormbunkar evolverar långsammare än kortlivade.

Sara Engström