Mats Thulin
Professor vid avdelningen för systematisk biologi
Efter intervjun ska Mats Thulin träffa ett inspelningsteam från BBC, men innan dess berättar han om hur det är att arbeta som botanist vid Uppsala universitet. En av de stora fördelarna med hans jobb är att han kan resa världen runt för att samla in de växter som väcker hans intresse.
Vad handlar din forskning om?
Jag är botanist och specialiserar mig på tropiska växter, vilket innebär att jag kartlägger och klassificerar dem. Ett projekt som jag har ägnat mig åt i arton år är att tillsammans med mina medarbetare kartlägga Somalias flora. Det har verkligen varit ett jätteroligt arbete, och välbehövligt, eftersom det inte har funnits någon flora över landet tidigare. Jag har själv samlat in många av de växter som floran bygger på och på så vis har jag upptäckt hundratals nya arter. Ganska snart efter att projektet började bröt inbördeskrig ut i landet och sedan dess har det varit mer eller mindre kaos där. Det är verkligen en tragedi och det har också medfört att man sedan länge inte har kunnat besöka Somalia på ett normalt sätt.
Varför är det viktigt med forskning?
Det är genom forskning som vi utvidgar vårt vetande om världen och allt omkring oss. Det är en grundförutsättning för allt annat som människan gör, på alla områden.
Hur ser en vanlig dag ut för dig?
Det är väldigt olika. Ibland är jag inne i undervisningsperioder och då är det bara det som gäller från morgon till kväll. Andra delar av året kan jag forska vid min dator och mitt mikroskop. Jag har bara drygt två år kvar till pension, så nu har jag trappat ner lite på undervisningen.
Tror du att du kommer fortsätta forska efter pensionen?
Det hoppas jag verkligen. Jag har fortfarande två doktorander kvar, så jag ska se till att de blir färdiga innan jag slutar. Utöver det vill jag gärna fortsätta forska för egen del, så jag hoppas att jag får någon liten skrubb att sitta i.
Gör du något fältarbete?
Ja, undervisningen sker ofta i fält och jag åker på olika insamlingsresor för min forskning. Jag försöker komma till intressanta ställen för att hämta och dokumentera de växter som finns där. När jag är ute samlar jag dels material till DNA-studier och dels till herbarier. Resorna blir ofta till olika ställen i Afrika, i våras var jag till exempel på Madagaskar.
Vad är aktuellt just nu?
Nu efter intervjun ska jag möta några från BBC som ska filma här i helgen. Det är till en programserie som heter ”History of Botany” och ska sändas nästa år. De planerar ett inslag om Linné och är intresserade av att se Linnéträdgården och Linnés Hammarby. Tanken är att de ska filma mig och några av mina studenter när vi går längs med en av Linnéstigarna.
Vad är Linnéstigarna för något?
Det är åtta stigar som Linné använde för att lära sina studenter de växter och djur som fanns kring Uppsala. I samband med Linnéjubileet 2007 restaurerade man stigarna och gjorde dem mer lättillgängliga. På vissa delar av dem ser det ut precis som på Linnés tid. Anledningen till att vi vet det är att vi har listor med de växter som man då observerade längs stigarna och de stämmer med vad som växer där nu. Varje sommar visar jag upp delar av stigarna för studenterna på kursen ”Floristik kärlväxter”, så de används för undervisning än idag.
Vad gör du på din fritid?
Jag har nyligen fått tre barnbarn, så de tar upp väldigt mycket av fritiden. Annars tycker både jag och min hustru mycket om att vara ute i skog och mark.
Förebild: Har ingen specifik person, men olika personer har olika egenskaper som är föredömliga.
Favoritplats: Gotland.
Största upptäckten: Jag är nog gladast över att ha bidragit till att Afrikas horn, där Somalia ligger, numera är erkänt som ett av 34 globala biodiversitets-"hotspots" (centra för biologis mångfald).
Sara Engström