Göran Arnqvist

Professor vid Institutionen för ekologi och genetik, avdelningen för Zooekologi

Göran Arnqvist studerar hur honor och hanar kan hamna i evolutionär konflikt med varandra. Hans grupp forskar framförallt på insekter och i deras odlingsrum står stora värmeskåp med glasburkar fulla av frön och skalbaggar.

Vilket var ditt drömjobb när du var liten?

När jag var fyra-fem år gammal frågade jag min pappa ”vad heter en sådan som jobbar med djur?” Han sa att det var en zoolog och då svarade jag att ”då ska jag bli zoolog.” Så man kan säga att det har funnits med från början. Men sedan fanns det förstås mycket annat som jag ville bli också, som polis och brandman.

Gick du direkt från gymnasiet till universitetet?

Nej, jag jobbade ett par år som byggnadssnickare, lärare och skogsarbetare. Det var inte förrän jag var 23 år som jag började läsa vid universitetet.

Har du fått användning för erfarenheterna från de andra jobben?

Ja, det var otroligt nyttigt att jobba med annat innan jag började studera, både i jobbet och privat. Det har vidgat mitt perspektiv på människor och livet.

Vad handlar din forskning om?

Evolutionär ekologi. Det är ett mycket brett område, och det jag jobbar mest med är att förstå varför hanar och honor är olika och vilka effekter det får. Ett exempel är könskonflikter. Det kan vara så att olika gener gynnar hanar och honor, och om en mutation uppstår som gagnar hanar, men är till nackdel för honor, då uppstår det problem – en evolutionär konflikt. Vi studerar mest insekter, men jag jobbar en del med fisk och fågel också. Insekter är oerhört praktiska att forska på, de är lätta att odla och det finns en enorm diversitet bland dem. De utgör ju merparten av jordens alla djurarter.

Hur ser en vanlig dag på jobbet ut för dig?

Jag sitter nog vid datorn 80 % av min tid. Morgonen börjar med att jag kommer in på kontoret och läser min e-post. Jag är redaktör för flera vetenskapliga tidskrifter, så för det mesta är det redaktörsjobb som ska göras på morgonen. Sedan är det ofta ett par möten med doktorander och postdoktorander. Efter det förbereder jag undervisning, analysera data och skriver manuskript. Jag är på labbet ibland, men det blir mindre och mindre nuförtiden. Arbetet är väldigt varierat, så vissa veckor gör jag mer av det ena och mindre av det andra.

Vad gör du på din fritid?

Jag har småbarn, så jag har inte så mycket fritid. När jag kan så är jag ute i skog och mark, fågelskådar och kollar på växter. Jag tycker om att spela gitarr och piano – mest pop och rock. Annars så snickrar jag en del och så har jag ett par mopeder och motorcyklar som jag skruvar på ibland. Det finns mycket annat som är kul också, som trädgård, goda viner och god mat.

Förebild: Charles Darwin.

Favoritplats: Puerto Viejo i Costa Rica är ett grymt ställe.

Största upptäckten: Att hanars och honors intressen ofta står i konflikt med varandra. Det är fler än jag som har bidragit till den upptäckten, men det är det område där jag har gjort mina viktigaste bidrag.

Sara Engström