Tomas Dalmo
Intervju med Tomas Dalmo
Efter att ha praktiserat, gjort exjobb och arbetat några månader på GE Healthcare började Tomas Dalmo jobba på SciLife Lab, där hans uppgift är att analysera och leverera sekvenserad forskningsdata. Med sig i bagaget har han en civilingenjörsutbildning i molekylär bioteknik, och har även medverkat i iGEM, vilket är en tävling i syntetisk biologi.
Hur hamnade du i Uppsala för att studera?
– Jag kommer från början från ett ställe som heter Surahammar, vilket är ett litet samhälle utanför Västerås. Efter gymnasiet gjorde jag lumpen i Enköping, och skulle därefter börja plugga. Uppsala hade gott rykte, och studentlivet skulle vara bra, så jag hamnade här.
Du jobbar numera på SciLife Lab i Stockholm, berätta lite om hur du kom i kontakt med dem.
– Jag tog examen i juni 2012, men hade redan innan dess både praktiserat och gjort exjobb hos GE Healthcare så efter examen började jag jobba hos dem. Under mitt exjobb var jag både på GE i Uppsala och vid deras demo-lab vid SciLife Lab i Stockholm, där de lånar ut en del utrustning till forskare. Genomikavdelningen låg en våning över så jag gick upp och frågade om det fanns lediga jobb.
Vad har du för arbetsuppgifter?
– Målet är att leverera sekvenserad forskningsdata till företag eller forskare. Vi sekvenserar prover, paketerar data digitalt och gör en del kvalitetskontroll. Till exempel analyserar vi hur bra vissa protokoll fungerar. I samband med det så krävs det ibland en del ny programvara, så jag jobbar även till viss del med att utveckla det när det behövs. Men huvudsyftet är att leverera data och analyser till de som beställer den.
Hur trivs du med jobbet?
– Man har mycket fria händer, vilket passar mig. Jag pendlar ju till Stockholm, men det är bra förbindelser så det gör inte så mycket. Jag trivs bra.
Vad tyckte du om utbildningen? Vad var det bästa med den?
– Det är ju en rätt bred utbildning, så det var roligt i 4:an när saker började samlas ihop och man kunde börja tillämpa det man lärt sig i olika kurser. Praktiken var också kul. Och så var jag med i iGEM, vilket är en tävling i syntetisk biologi. Det var väldigt roligt.
Berätta mer om iGEM, vad gjorde ni för projekt?
– Vårt mål var att få bakterier att producera färgade proteiner när vi belyste dem med ljus av olika färg. Till exempel göra bakterierna blå när vi lyste blått ljus på dem. Det fungerade på så sätt att vi inkorporerade arvsanlag för några färgade proteiner i bakteriernas arvsmassa, och sen försökte få dessa gener att aktiveras då ljus av samma färg träffade bakterierna. Andra proteiner skulle absorbera ljuset och fosforyleras, och då aktivera genen i fråga.
Gick det bra? Fick ni det att fungera?
– Till viss del. Det fungerade för blått, men sen blev det ont om tid när plugget började igen på hösten. Men vi åkte i alla fall till Amsterdam där vi presenterade resultaten, och kom vidare till sluttävlingen i Boston. Där var det något amerikanskt lag som vann.
Slutligen, har du något tips till nuvarande studenter?
– Ja, det skulle vara att inte plugga för hårt. Satsa på att lyssna på vad föreläsaren går igenom istället för att sitta och plugga in hela kursboken. Och var med i iGEM, det var otroligt lärorikt och roligt, och det skulle jag starkt rekommendera för både naturvetar- och civilingenjörsstudenter inom biologi.
Markus Hiltunen