Tom Adlerteg

Tom Adlerteg är bioteknikstudenten som blev förälder mitt under utbildningen. För honom och hans fru var det ett aktivt beslut och han ångrar sig inte en sekund. 

- Att bli pappa är förstås det bästa som har hänt mig. Men jag trodde att det skulle vara mycket svårare att kombinera med studier. Så här i efterhand förstår jag inte hur jag tänkte; som student är man ju mer flexibel och kan jobba vilka tider som helst!

Civilingenjörsstudier är tuffa och de studenter som väljer att läsa någon av inriktningarna behöver ofta satsa en hel del. Tom Adlerteg hade sadlat om och var mycket motiverad när han började läsa molekylär bioteknik för några år sedan.
– Jag hade tröttnat på tidigare jobb och sökte mig till biologin, civilingenjörsinriktningen var självklar, jag har alltid gillat teknik och matte. Däremot hade jag och min fru inga planer på att skaffa barn när jag började plugga igen…

Tom gör nu examensarbete på företaget GE Healthcare i Uppsala. Han stortrivs och kan helt klart tänka sig att jobba där i framtiden.
– Det jag håller på med handlar om bindningsaffinitet. Det vill säga, jag testar hur väl och i vilken mängd man kan immobilisera ett antal molekyler på några definierade ytor (vilka är hemligt, red. anm.). Till min hjälp har jag en biocensor, ett instrument som bland annat kan mäta små koncentrationer av molekyler. När jag är klar med exjobbet i vår, då är jag också färdig biotekniker!

Föräldraledighet viktigt och roligt
Tom har som sagt bytt inriktning på sitt yrkesval och har en annan utbildning och några års arbetserfarenhet i botten. Därför har han också varit den äldsta bland sina ”kursare”.
– Jaja, jag är inte äldre än 33 år i år, men jag hade ändå svårt att förstå hur det skulle funka med att blir förälder mitt i studierna! Jag och min fru kom trots allt fram till att det vore tråkigt att vänta mycket längre, så Noah kom till världen mitt i studierna. Jag vet inte hur stor del han har i sammanhanget men jag har verkligen trivts både med utbildningen och livet i allmänhet de sista åren!

– Att vara föräldraledig är bara kul och bra, jag tror inte att man vet vad det egentligen handlar om att vara förälder om man inte tar ett helhetsansvar. Min ledighet varade från juni till februari, en bra period.

Ekonomi och studieerfarenhet plus
– Om du funderar på att välja bort barn för att du är student, tänk om! Studenttiden gör att du är flexibel och på så sätt en utmärkt förälder tycker jag. Visst, ekonomin har inte varit ett problem för mig i och med att min föräldrapenning har varit bra. Det berodde främst på att både jag och min fru gick från att ha relativt välbetalda jobb till att studera. När jag sedan gick på föräldraledighet fick jag min föräldrapenning baserad på min gamla lön. Det innebar faktiskt ett rejält lyft i förhållande till studiestödet, något som tyvärr inte gäller för de flesta andra föräldralediga studenter.

– Dessutom var jag väl bekant med hela studiesituationen och hade lärt mig studieteknik innan jag blev förälder. Så jag var nog mer förberedd på kombinationen pappa och student än vad jag trodde innan!

Anja Dahlin Price