Somar Al-walai

Namn: Somar Al-walai
Utbildning: Civilingenjör inom molekylär bioteknik
Födelseort: Stockholm
Intressen: Lite allmänt inom biologi, teknik och Life Science
Privata intressen: Träning och träffa vänner och familj

Varför valde du utbildningen?
Anledning till varför jag valde just Civilingenjörsprogrammet i molekylär bioteknik var att jag alltid har varit intresserad av både teknik och biologi och det är svårt att hitta en bättre kombination av både teknik och biologi än den Civilingenjörsprogrammet erbjuder. Jag gillar även matematik, kemi och fysik så när jag såg att det fanns ett Civilingenjörsprogram inom molekylär bioteknik då insåg jag att det är nog den rätta utbildningen för mig.

Vad hade du för karriärmässiga mål under utbildningen?
Det var att ha ett tillräckligt stimulerande jobb i framtiden och att ha ett arbete där man känner att man gör nytta.

Hur trivdes du under din studietid?
Det var en tuff utbildning, men väldigt kul för att man kände att man utvecklades som person och lärde sig väldigt mycket under själva studietiden. Eftersom det var en tuff utbildning så lärde man sig att prioritera kurser och prioritera mål i livet. Sen har det varit en väldigt nyttig resa för mig. Jag tror inte jag hade varit samma person idag om jag hade gått en annan utbildning.

Vad handlade ditt examensarbete om?
Jag gjorde mitt examensarbete på ett företag som heter Agilent Technologies. Agilent är ett globalt företag som tillverkar elektroniska och bioanalytiska mätinstrument, samt produkter inom life science. De har en portfölj av produkter och applikationer inom DNA-sekvensering och mitt exjobb gick ut på att utveckla dessa applikationer. 

Hur gick det med exjobbet? Fick du fram det som företaget frågade efter?
Exjobbet gick bra, det var lyckat. Jag lyckades få fram en ”proof-of-principle” för en snabbare och känsligare produkt, vilket var det vi ville.

Vad har du fått med dig från din utbildning som du kan ha användning för idag?
Det som jag känner att jag har mest användning av idag är att jobba under väldigt hård tidspress och att under den här tidspressen kunna prioritera vad som är viktigt och vad som är mindre viktigt. Den erfarenheten har jag kunnat ta med mig i arbetet, ibland hinner man inte göra allt utan då måste man kunna prioritera så det är nog det jag har mest användning av idag men jag har också tagit med mig otroligt mycket annat också.

Vad var det bästa med utbildningen?
Utbildningen har varit utmanande vilket gjorde att jag utvecklades mycket som person, till det bättre.

Vad saknade du under utbildningen?
Jag skulle säga, för min del, att man skulle fått veta tidigare i utbildningen hur arbetsmarknaden ser ut. Man kanske inte behöver praktisera men det vore bra att få gå på fler studiebesök. Jag kände att jag inte riktigt visste vad jag skulle bli och så var det en lång bit in på studierna. Det var inte förrän sista året som jag verkligen insåg vilka konkreta arbetsuppgifter jag skulle kunna ha i framtiden.

Vad gör du idag?
Idag jobbar jag som forskningsingenjör på Uppsala genomcenter, där jobbar man i projekt med DNA sekvensering. Rollen är väldigt bred, arbetsuppgifterna är väldigt varierande där man jobbar med allt från laborativt till analys och problemlösning.

Hur fick du det arbetet/tjänsten?
Jag gjorde Exjobbet inom ämnet/fältet DNA-sekvensering och såg att den här tjänsten låg ute på Uppsala universitets hemsida. Eftersom jag kände igen de flesta tekniker och arbetsuppgifter som stod i beskrivningen på annonsen så insåg jag att det här är en tjänst som jag kommer att tycka om och det är en tjänst som jag har en stor chans att få trivas med eftersom mina erfarenheter var relevanta för tjänsten. Så jag sökte den tjänsten och i samband med att jag fick det här jobberbjudandet på Uppsala universitet så fick jag samtidigt ett jobberbjudande på Karolinska institutet inom samma område, men eftersom jag sitter här i dag så blev valet Uppsala universitet.

Varför tror du att just du fick jobbet?
Jag tror att anledningen till varför jag fick jobbet var mitt intresse för ämnet, att jag visade detta intresse och kanske för att jag hade relevant erfarenhet inom samma område.

Vad har du för arbetsuppgifter?
Väldigt varierande skulle jag säga. Allt från laborativa arbeten, underhåll av instrument, förbättringsarbeten, processoptimeringar, optimering av metoder, problemlösningar m.m. Det ingår även lite administrativa uppgifter i arbetet.

Vilken typ av problemlösningar kan det handla om?
Vi har väldigt många skräddarsydda projekt, ibland funkar det inte som det ska och då måste man ta reda på vad problemet är och orsaken till att det inte fungerar. Ibland har vi instrument som krånglar och då ska man fundera på vad som kan vara fel. Men främst är det laborativt där man har metoder som ska fungera. Eftersom det i många fall är skräddarsydda projekt så kan det bli att man ibland måste baka ihop egna metoder vilket kan göra att det inte alltid är ” straightforward” med projekten.

Hur ser en vanlig dag ut på ditt jobb/Hur är arbetssituationen?
Dagarna ser väldigt olika ut men en dag kan se ut på så sätt att jag börjar med att kolla igenom gårdagens körningar som jag startat. Sen ser jag till att allt stämmer överens, planerar dagen, sitter på möten, m.m. Jag laborerar en del av dagen och andra delen av dagen så kanske jag sitter och sammanställer data som jag behöver göra inför nästa körning.

Vad är det bästa med arbetet?
Det bästa med arbetet i dag är att jobba med alla dessa moderna tekniker, det är tekniker som är nya och vissa har precis har kommit ut. Det är väldigt avancerade tekniker som vi använder inom DNA-sekvenseringsbranschen, som har varit en väldigt explosiv bransch. För 5 år sedan så existerade inte många av de maskiner eller applikationer som vi använder i dag. Det är mycket nytt som händer varje dag och man utvecklas mycket.

Vad vill du göra i framtiden?
Det är en svår fråga men jag kan säga så här; att jag i framtiden fortfarande har ett jobb som är stimulerande och som är relevant för min utbildning, d.v.s. ett jobb där jag kan utöva de kunskaper jag har erhållit under utbildningen. Ett jobb där det finns möjlighet till utveckling.

Vad är dina tips till nuvarande studenter som vill göra det du gör idag?
Mitt tips är att ha intresse för branschen och att kunna visa sitt intresse på ett bra sätt. Sen är det bra att göra någon form av praktik både för att känna efter hur det är att arbeta inom området och för att skaffa sig relevant arbetslivserfarenhet.

Har du gjort någon forskningspraktik?
Jag gjorde forskningspraktik på Uppsala universitet på Institutionen för neurovetenskap. Där jobbade jag med ett antal projekt som gick ut på att karakterisera membranproteiner med diverse olika metoder. Det var en väldigt nyttig erfarenhet, främst för att man lärde sig jobba laborativt, man hade sitt egna projekt och man kände verkligen motivationen att gå till jobbet och utföra arbetet.

Väger en examen från Uppsala tyngre i jämförelse med samma utbildning från andra lärosäten?
I Uppsala finns det mycket inom Life Science, företag, institutioner inom akademin och inom sjukhuset. Utbildningen är känd både i Uppsala och runt om i Sverige och som universitet så ligger Uppsala universitet väldigt bra till. Så jag tror definitivt att det är väldigt attraktivt med en examen från Uppsala universitet.

Anna Rylander