Mårten Hellberg

Jobb som "egen" direkt efter examen

Som civilingenjör är Mårten Hellberg eftertraktad på arbetsmarknaden. Men han valde att starta eget företag.
- Det var under mitt exjobb som jag kom i kontakt med de forskare som nu är mina kollegor och partners. Så man kan säga att slumpen var början på vårt bioteknikföretag.

Om man googlar Mårten Hellberg kommer det upp en massa träffar – på paddling! Förutom rollen som vd för nystartat bioteknikföretag är han dessutom elitidrottare sedan tio år tillbaka, en inte helt vanlig kombination kan tyckas.

- Jag är kanske lite udda, men jag sporras av att jobba mot utsatta mål. Ta tentapluggandet när jag var student som exempel. Om målet var att göra bra ifrån mig på en tenta, tyckte jag att det var jättekul att läsa på riktigt ordentligt. Väl förberedd blir det sedan roligt att skriva! Jag tror också att miljön påverkar – jag är supernöjd med min utbildning och har aldrig ångrat att jag läste till civilingenjör med bioteknikinriktning.

OS i Peking hägrar
Det verkar vara precis så som Mårten jobbar. Han bestämmer sig för vad han vill göra och gör det sedan ordentligt. På det sättet hinner han med precis så mycket som han vill. Och nu vill han kröna sin paddlingskarriär med OS i Peking.
- Slalompaddling heter den gren som jag hoppas medverka i under nästa OS. Det krävs mycket teknik att paddla i forsar, en tydlig beröringspunkt med mitt yrkesliv. Jag gillar verkligen att paddla, men som elitidrottare vill jag inte fortsätta länge till. Det sliter att ständigt behöva resa och hårdträna.

Förpackningar av alla slag
Hösten 2006 blev Mårten klar med sitt examensarbete och blev därmed civilingenjör i bioteknik. Fyra och ett halvt års studier var till ända och ett delmål avklarat. Och nu är han framgångsrik entreprenör, en roll som löper på utmärkt.
- Organoclick som företaget heter, utvecklar och säljer nya material för förpackningsindustrin, textilindustrin och bioteknikindustrin. Det kan röra sig om vattentäta förpackningar för vätskor, men också medicinska textilier som operationsrockar. Det är en spännande bransch, jag och mina kollegor ser oanade användningsområden. Vi använder oss av samma teknologi och hittar på så sätt nya möjligheter eftersom papper och bomull består av samma grundmaterial – cellulosa.

Vill prata om företagande
Mårten gjorde sitt exjobb i proteinkemi. Något som inte alls hänger ihop med Organoclicks verksamhet. Den gemensamma nämnaren är istället kontakter och tillfälligheter.
- Mina kollegor träffade jag på Stockholms universitet när jag exjobbade. Och där började det som nu är historia, vårt företags födelse, nästan av en slump. Jag vill gärna träffa studenter och prata om entreprenörskap; det är lättare än man tror att starta eget. Även om jag ägnade hysteriskt mycket tid i början åt att ringa runt till företag i syfte att hitta finansiärer...

Anja Dahlin Price