Klas-Herman Lundgren

Ordförande biotekniker som gått från forskning till industri

Från biotekniker till kårordförande har Klas-Herman haft en innehållsrik studietid. Och rekommenderar det varmt till alla att testa lite utanför sin utbildning.

Klas-Herman Lundgren gjorde nästan allt som student. Han gick på civilingenjörsprogrammet i molekylär bioteknik. Men den totala studietiden varade från 2001-2008. Under den tiden hann han med breddande kurser i bland annat ledarskap och organisation, bioinformatik och beräkningslära.

Dock var det inte bara studierna som tog upp Klas-Hermans tid. Under sina år vid universitetet så hann han även med att vara aktiv på X-sektionen, mentor i matte, mottagningsansvarig och inte minst som arvoderad på UTN.

Varför blev det då bioteknik?

- ”Jag gillade kemisetet när jag var liten men det var ännu mer intressant med bioteknik. Dessutom såg jag mer en framtid inom det området.”

Från början var Klas-Herman inställd på att forska, och Uppsala verkade vara mycket intressantare än KTH som var konkurrenten. Men allt engagemang har lett honom längre bort från forskningen och närmare industrin.

- Man får upp ögonen för andra saker, perspektivet förändras. Mitt examensarbete som var på GE Healthcare innehöll inget labbande alls utan var gränsöverskridande med ekonomi, politik och samhällsvetenskap inkluderat.”

Så vart hamnar då en biotekniker som inte labbar?

I dagsläget är Klas-Herman ordförande för Uppsala Studentkår där han sitter för partiet Uppsala universitets studenter. Där har han hand om det övergripande arbetet och sitter som studentrepresentant hos Rektor Magnificus. Dessutom en mängd andra olika grupper, styrelser, Drivhuset, med mera.

- ”Det blir en massa olika konstiga grupper. Det gäller att vara duktig på att hantera mail och sånt. En Att göra-bok är ovärderlig för att hålla ordning på allt!”

Vad som händer efter ordförandeskapet tar slut är okänt i dagsläget men Klas-Herman är inte så oroad än i alla fall.

- Kanske tillbaka till GE. Har en del möjligheter där sen examensarbetet. Har inte riktigt bestämt sig än för var han vill hamna. Men det visar sig.

Robert Malmgren