Johan Stenninger

Bioinformatiker med tid för musik

Det är dags för det sista steget innan examen. Att själv dyka ner i vetenskapen och hämta upp det som lurar i djupen. Johan Stenninger har påbörjat sitt examensarbete den här terminen.

Johan Stenninger läser sista året på civilingenjörsprogrammet i Bioinformatik. När han ska beskriva vad det handlar om brukar han säga att det är ett program som ligger i gränslandet mellan biologi och data.

- Det är en beskrivning på enklast möjliga nivå. Jag tror att den stämmer rätt bra eftersom programmet kräver både biologiförståelse och stor datakompetens.

Ett eget projekt

Just nu är Johan mitt uppe i sitt examensarbete som han gör vid institutionen för genetik och patologi på Rudbecklaboratoriet. Gruppen tittar på transposabla element i genomet (delar av den genetiska koden som kan flytta runt i arvsmassan) och jämför element från schimpans och människa. Officiellt började examensarbetet i september, men Johan introducerades till ämnet redan innan.

- Jag jobbade här tre månader i somras, och det var så jag kom fram till att jag ville göra examensarbetet i den här gruppen. Det var riktigt bra att få tre månaders inläsningsperiod. Det gjorde att jag redan var bekant med stället och ämnet när jag skulle börja med projektet.

Johan trivs med att vara ute i den verkliga forskningen.

- Det viktigaste som jag har lärt mig hitintills under projektet, är arbetssättet och insikten att jag inte kommer hitta resultat hela tiden, som man gör när man läser en kurs. En stor del av tiden kan gå åt till att läsa in mig på något, eller pröva ut olika metoder.

Hjälp under studierna

När Johan ser tillbaka på sina studier poängterar han att det finns mycket hjälp att få om man känner att det blir för tungt med plugget.

- Jag var själv jättedålig på att utnyttja all hjälp och information som fanns till hands. Men den finns där om man vill ha den. Som studievägledning till exempel, och särskilda dagar för kursinformation. Om man utnyttjar sådant kan man få klarhet i vad man gör och var man kan hamna efter examen. Flera frågetecken som dyker upp under utbildningen är ganska lätta att räta ut om man tar chansen.

Fritid och studier

När han inte pluggar göder Johan sitt intresse för elektronisk dansmusik. Han komponerar en hel del låtar själv och jobbar som DJ ibland. Flera av spelningarna som han får kommer via universitetet och nationer.

- Det är skoj att kunna ha musiken som en sidogrej. Studierna tar inte all tid och man behöver engagera sig i andra saker också. Om man låter pluggandet ta överhanden så upplever man att det bara är studierna som finns. Man får en felaktig uppfattning av hur mycket man ska göra och tror att det är mer än det egentligen är.

Sara Engström