Ebba Kraemer

Utbildning: Civilingenjörsprogrammet i molekylär bioteknik och är även Civilekonom.
Hemort: Västerås
Intressen: Familj, dykning, dans och musik

Varför valde du utbildningen?
Under mitt sista år på gymnasiet var jag med i en forskarskola som gick under sommaren i Karskoga. Skolan var två veckor lång syftade till att väcka intresse för bioteknik och naturvetenskap. Vi fick bland annat extrahera DNA, köra gelelektroforeser och prova på annat inom bioteknik. Vi jobbade även med några roliga ”case”. Det var väldigt inspirerande!

Vad hade du för karriärmässiga mål under utbildningen?
Från början var målet att jobba med något inom evolutionärgenetik. Under fjärde året valde jag att testa på forskning. Jag var då på California Institute of Technology och forskade på evolutionärgenetik, genreglering i stamceller, där modellorganismen var sjöstjärna. Tanken från början var att söka vidare till ett PhD-program (doktorandstudier) efter mitt forskningsprojekt, men eftersom att jag är rätt extrovert och kände mig lite isolerad i labbet så passade det inte riktigt mig.

Hur trivdes du under din studietid?
Bra, hade även en väldigt bra klass!

Vad handlade ditt examensarbete om?
Jag skrev för både Civilingenjörsprogrammet i molekylär bioteknik och inom civilekonomi samtidigt. Det handlade om licensieringsavtal mellan stora läkemedelsföretag och små bioteknikföretag. Examensarbetet vid civilingenjörsprogrammet och ekonomiutbildningens c-uppsats var till största delen intervjubaserade. Eftersom att båda arbeten till del rörde licensieringsavtal kunde jag slå två flugor i en smäll och göra dubbla intervjuer, med olika frågeställingar med en och samma person.
Många intervjuer blev det… allt ifrån affärsutvecklare på stora pharmaföretag till riskkapitalister till biotechentreprenörer. Det var ett bra sätt att bygga ett kontaktnät inför jobbsökande.

Vad har du fått med dig från din utbildning som du kan ha användning för idag?
Jag har fått med mig bra räknekunskaper och förstår komplexa sammanhang fort, dessutom kan jag även samarbeta bra i grupp. Det var rätt hög nivå på utbildningen, vilket speglades under exempelvis diskussioner. De lite längre laborativa kurserna var också väldigt bra eftersom att man fick vara med från början till slut, det ger bra erfarenhet för framtida karriär. De doktorandledda kurserna på den senare delen av programmet var också bra. Jag kan ångra att jag inte läste fler komplexa kurser i slutet av utbildningen, exempelvis makromolekylära maskiner. De var verkligen ”cutting edge” och i efterhand kan jag tycka att jag borde tagit möljigheten att genomföra dem. Jag har även insett att programmeringskursen var väldigt viktig. Det är skönt att nu kunna lyfta fram det i arbetslivet och visa på att man har förståelse för programmering.

Vad var det bästa med utbildningen?
Bra innehåll, generellt hög nivå samt flexibiliteten på slutet så att man kunde bygga sin utbildning efter eget intresse.

Vad saknade du under utbildningen?
Jag hade nog önskat lite mer arbetslivsintroduktion, allt i form av praktiker på företag, lyssna på äldre studenter som läst samma program som jag etc.

Vad gör du idag?
Idag jobbar jag på ett mjukvaruföretag som heter Hansoft, baserat i Uppsala. Det var en av mina vänner som startade företaget. Vi har precis tagit in riskkapital och skall expandera i USA och Japan. Många av mina kollegor flyttar över till USA, Silicon Valley. Vi arbetar med att utveckla ett projektledningsverktyg för avancerad mjukvaruutveckling. Dataspelsutvecklare och rymdindustrin är exempel på företag vi vänder oss till.

Hur fick du det arbetet/tjänsten?
Det blev faktiskt så att företaget hörde av sig till mig och frågade om jag var intresserad av att börja jobba hos dem och jag tyckte att det var ett bra läge. Jag hade först rekryterat en kompis som marknadschef dit och hade sett att det var en bra arbetsmiljö. Efter managementkonsulting i fyra år kan man göra lite vad man vill, men just det här kändes väldigt attraktivt. Möjligheten att arbeta både i USA och Sverige gjorde även tjänsten väldigt intressant.

Varför tror du att just du fick jobbet?
Jag tror att det var tack vare Boston Consulting Group, har man börjat jobba där är det inte helt ovanligt att det ringer headhunters.

Vad har du för arbetsuppgifter?
Jag försöker öppna upp affärsområden utanför dataspelsindustrin.

Hur ser en vanlig dag ut på ditt jobb/Hur är arbetssituationen?
Jag har rest väldigt mycket. Dagarna är en blandning mellan att föreläsa på konferanser, skriva artiklar, prata med befintliga och nya potentiella kunder. Jag fungerar som expertkonsult och rådger våra kunder om utvecklingsprocesser samt pratar för hur vårt program kan fungera i kundens verksamhet. Ibland kan det hända att jag är på en konferens i USA och samtidigt kanske besöker en kund i samband med det. Nästa dag kan jag vara hemma igen och prata med utvecklingsavdelningen i Uppsala för att diskutera hur vi kan vidareutveckla vår produkt. Jag har jobbat där i två år nu.

Vad är det bästa med arbetet?
Bristen på rutiner, ingen dag är den andra lik. Spännande problemlösning hos väldigt spännande kunder. Den internationella aspekten, kommer ut väldigt mycket. Vi har även en internationell samling på kontoret här, så det känns som att man har en spetsprodukt på den globala marknaden. Känns som att vi jobbar på den globala marknaden.

Har du haft något annat jobb sedan du tog examen?
Jag jobbade i ett år för Invest in Sweden Agency och var då stationerad i New York direkt efter examen. I mitt arbete försökte jag promota direktinvesteringar från USA till svenska Bioteknik och IT-företag. Parallellt med det och utbildningen var jag delarrangör för ett svenskt-amerikanskt investeringsforum (Swedish American life scinece summit). Jag har även varit managementkonsult i fyra år på Boston Consulting Group. Då var det strategi för forskning och utveckling osv som gällde.

Vad vill du göra i framtiden?
Jag tror nog att jag skulle vilja jobba med riskkapital till forskningsintensiva företag. Allra helst i rollen som fund manager, det hade nog varit roligast! Det kräver dock erfarenhet innan man är där.

Vad är dina tips till nuvarande studenter som vill göra det du gör idag?
Börja utforska vilka möjligheter som finns, tidigt i utbildningen, kanske redan i år 2. Hittar man något kommer man börja röra sig åt det hållet. Var aktiv, var inte bara inne i din bubbla. Prata och uppmuntra varandra, när man sitter på kafferasten och drömmer – det är viktigt. Jag har ju märkt nu när åren har gått att det är det man kommer ihåg. ”Nätverka” med kursarna och se till att hålla kontaken! Det är ni som kommer att hjälpa varandra framöver.

Vad tycker du om forskningspraktik?
En sjukt bra grej!

Tror du att en examen från Uppsala universitet väger tyngre i jämförelse med samma utbildning från ett annat lärosäte?
Ja, den väger bra i Sverige. Uppsala universitet är traditionellt starkt på bioteknik och biomedicin.

Laura Alexis