Cecilia Sahlqvist

Från parasiter i Guatemala till hjärtkirurgi i USA

Cecilia har under sin studietid både tagit tillvara på möjligheterna att praktisera utomlands, engagera sig i föreningslivet och studera ämnen utanför det egna programmet. Med denna brokiga packning i bagaget och en stor portion entusiasm för forskning har hon nu en anställning i Stockholm.

När Cecilia Sahlqvist sökte till programmet i molekylär bioteknik vid Uppsala universitet drömde hon om att genom sitt arbete kunna hjälpa befolkningen i U-länder.Hon valde därför att göra sin forskningspraktik i Guatemala. Projektet handlade om Chagas sjukdom, som orsakas av en parasit och sprids till människor genom skinnbaggar. Den drabbar främst de fattigaste i landet på grund av deras levnadsförhållanden. Cecilia fick laborera en hel del, men följde även med resten av gruppen ut på fältet.

- Vi var ute i byarna och letade igenom husen för att hitta de insekter som sprider sjukdomen, och utbilda människorna där om att de till exempel inte ska ha djur inomhus, eftersom de drar till sig baggarna. Sista veckan innan jag skulle åka hem var jag involverad i ett annat projekt där man undersökte huruvida mayaindianerna lidit av denna sjukdom innan kolonisatörerna från väst kom. Vi samarbetade med en grupp arkeologer och fick följa med ut till gamla tempel och kräla runt inne i underjordiska gångarna där. Det var verkligen spännande.

I Guatemala

Vistelsen i Guatemala gjorde intryck, men Cecilia blev också medveten om de begränsade arbetsmöjligheterna.
- Jag insåg att de inte har råd att bedriva riktig bioteknikforskning där. Det kostar helt enkelt för mycket. När jag förstod att drömmen om Guatemala kanske inte skulle fungera så provade jag andra spår. Jag läste ett par kurser i ekonomi och började engagera mig i företagsrelaterade aktiviteter. Jag gick med i UTN:s eventgrupp som har fokus på näringslivsbevakning och arbetsmarknadskontakter och jag startade upp nätverket SIV som är till för kvinnliga ingenjörer vid Uppsala universitet.

Examensarbetet

Sitt examensarbete gjorde hon på ett avknoppningsföretag till CMA Microdialysis AB. De tillverkar medicinsk apparatur och det nya företaget skulle sälja utrustning för hjärtundersökningar i USA. Cecilias uppgift blev att utarbeta en marknadsplan för företaget.
- Min bakgrund spelade verkligen roll eftersom jag var tvungen att förstå alla tekniska detaljer för den utrustning företaget skulle sälja. En del av studien utförde jag i USA där jag intervjuade ett antal läkare och fick besöka de fem största hjärtklinikerna på Manhattan. För att bli accepterade i USA måste man kunna backa upp sina produkter med amerikanska studier. Jag intervjuade även liknande företag i Sverige, men det skulle inte räckt med enbart svenska studier.

Anställning

Examensarbetet följdes av en anställning vid CMA Microdialysis AB i Stockholm. Hennes arbetsgivare var generös och lät henne utnyttja flex-tid i stor utsträckning så Cecilia kunde fortsätta läsa ekonomi parallellt med arbetet och till sist hade hon en dubbelexamen i ämnet.

Råd till dagens studenter

När hon ska ge ett råd till dagens studenter säger hon att det är självklart att man ska studera det som man tycker är roligt, men att man också bör vara smart och tänka på vad som behövs på arbetsmarknaden.
- Ett till tips är att man verkligen ska utnyttja alla möjligheter man har till sommarjobb och praktik under studierna. Det är roligt, du lär dig jättemycket, får en bättre uppfattning om vad olika typer av arbete innebär och får kontakter. Man ska inte heller vara rädd för att ta ett sidospår för att komma dit man vill. Ibland kanske man måste brygga en bro till målet, istället för att hoppa.

Sara Engström