Anders Hoflund

Biotekniker startade bolag tillsammans med studiekamraterna

Den viljestarke smålänningen och bioteknikern Anders Hoflund startade bolag tillsammans med studiekamrater. Och det går bra, nyligen utsågs Arterion AB till ett av Sveries 33 hetaste ”start-up” av tidningarna Affärsvärlden och Ny Teknik.

Framgångssaga eller inte, det krävs stora portioner av entreprenörskap, vilja, tålamod, tid, studieförmåga och jäklar anamma för att nå dit Anders Hoflund är nu. Det hela började när han som ambitiös gymnasist i Växjö ville till Chalmers i Göteborg. Och dit kom han, men efter ett besök i Uppsala hos kompisar började han fundera på andra vägar.

– Jag sökte till civilingenjörsprogrammet molekylär bioteknik och bytte från kemiteknik som jag hade läst på Chalmers. Nollningen här i Uppsala (heter numera reccemottagning, red. anm.) var engagerande och gjorde att klassen svetsades samman. Nackdelen var att det blev svårt att lämna klassen när jag ville plugga annat!

Civilingenjörsstudier bra men inte så tuffa för Anders

Anders tyckte att inriktningen molekylär bioteknik var riktigt lätt i början.

– Ja till skillnad från en del andra har jag alltid haft lätt för matte och fysik, kanske var det därför jag spenderade så mycket tid på Teknat-kåren de första åren? Ha ha, oavsett vilket så gav det mig mycket tillbaka. Jag utvecklade min företagsamhet och mitt driv för sociala evenemang, samtidigt som jag fann många av mina bästa vänner.

– Utbildningen till civilingenjör i Uppsala är jag förstås nöjd med eftersom jag gick kvar, men jag hade önskat större näringslivsfokus. Jag upplevde att inriktningen mot akademisk forskning dominerade. Dessutom vore det bra om utbyten mellan program uppmuntras mer, det handlar ju om att behålla studenternas intresse och att visa vilka möjligheter som finns.

Utbytesår och nya riktade spår

I slutet av utbildningen åkte Anders på ett utbytesår till Sydney, Australien. Han ville bredda sig och valde att studera företagsekonomi.

– Ta ett sabbatsår, jobba ihop lite pengar och res! På så sätt får man perspektiv på tillvaron och det blir också lättare att tänka bortanför pluggandet när man väl sätter igång igen. Det är lättare att kosta på sig en utvecklande paus mitt i en utbildning än när man är klar och vill ut i arbetslivet.

Väl tillbaka i Uppsala igen fortsatte han med företagsekonomi.

– Tempot var för lågt på den kursen! Jag blev rastlös och sökte mer stimulans. I samma veva fick jag nys om Gothenburg International Bioscience Business School, Gibbs, ett samarbete mellan Chalmers och Göteborgs universitet. Det är en entreprenörskola med inriktning bioteknik och Life Science där jag läste i ett och ett halvt år. Nu fick jag en helhet; den breda grunden från Uppsala och den praktiska biten från den företagsinriktade utbildningen i Göteborg. Affärskontakter fick jag direkt och indirekt via utbildningen så jag och några kursare hade företagsideén klar innan examen.

Entreprenörskap kring artificiella blodkärl

Företaget Arterion AB utvecklar konstgjorda blodkärl att användas som ersättning för förträngda och skadade kärl inom sjukvården.

– Blodkärlen vi tillverkar är av cellulosa. Tidiga studier visar att de är kompatibla med den mänskliga kroppen. Bland annat kommer bypass-operationer att kunna utföras i mycket större utsträckning om produkterna kommer ut på marknaden. Men vägen dit är lång, säkerhet och funktionalitet måste bevisas, bland annat går några får i Halland och betar med bytta halsartärer…

Trots framgångarna i Göteborg, har ändå Anders hjärtat i Uppsala.

– Jag är ju en teknolog från Uppsala! I höstas tog jag ut min examen, även om det blev några år senare än vad jag först hade tänkt mig. För mig är det viktigt med en examen i molekylär bioteknik – jag vill aldrig glömma min studietid!

Anja Dahlin Price