Vilhelm Kroon
Intressestyrd biolog fick intressant jobb
Yrkespraktik för ett år sedan. Det blev en projektanställning för Vilhelm i två månader. Som förlängdes. Och förlängdes. Nu är det dags för examensarbete parallellt med arbetet på kommunen.
Från början läste Vilhelm Kroon på Idé- och lärdomshistoria. Efter ett år tog dock biologiintresset över och han bytte utbildning till dåvarande Naturvetarprogrammet med inriktning biologi/molekylärbiologi (numera Kandidatprogrammet i Biologi/molekylärbiologi, red anm.).
Hur kommer det sig att du valde biologin till slut?
- ”Har alltid haft ett biologiintresse och bestämde mig till slut för att följa det oavsett vad för jobbmöjligheter som fanns i framtiden.” Intressestyrd biolog fick intressant jobb
Och ändå har du lyckats få jobb. Innan examen till och med. Hur lyckades du?
- ”Yrkespraktiken. För ungefär ett år sen så gjorde jag praktik på Fritids- och naturkontoret här på Uppsala kommun under 2 månader. Det var toppen, man lärde sig väldigt mycket. Man får testa på om det är vad man vill hålla på med och praktiskt tillämpa sina kunskaper.”
- ”Jag tror inte jobbet hade varit tillgängligt om det inte hade varit för praktiken. Men tack vare den så fick man dels chans att lära sig arbetet, dels visa upp sig för arbetsplatsen. Så när praktiken tog slut hade jag en projektanställning på två månader.”
Men de två månaderna tog ju slut för ungefär 10 månader sen. Och du jobbar fortfarande? Vad händer med examensarbetet?
- ”Ja, det fanns hela tiden mer att göra och jag har fått anställningen förlängd flera gånger. Nu senast så har jag fått förlängt på 50 % för hela den tiden som jag samtidigt fååt möjligheten att göra examensarbete på 50 %. Det kommer dessutom vara på kommunen så jag är i praktiken fortfarande kvar här på heltid. Jag är väldigt nöjd med det hela. Kan verkligen rekommendera att försöka göra praktik och examensarbete utanför akademin, speciellt om du vill jobba utanför akademin när du är klar. Lägg energi på att hitta något som verkligen känns rätt!”
På Fritids- och naturkontoret jobbar Vilhelm med en rad olika uppgifter vilket han uppskattar. Han har uppsyn över kommunens reservat och fritidsområden. Och har du sett varningsskyltar med grodor så har han haft fingrar med i spelet. Ett grepp som också uppmärksammats i andra kommuner i Sverige. Nu arbetar han bland annat han med bevarandet av större vattensalamandrar i Gränby.
- ”Det blir jobb både dagtid och kväll/natt beroende på vad det är som behöver göras. Just nu så har jag varit ute ca 6 gånger för att inventera vattensalamandrarna. Ska ut ikväll faktiskt!
- ”Jag gillar att kunna planera själv. Att ha det ansvaret över sitt eget arbete och kunna lägga upp det så det passar mig så bra som möjligt.”
Då har du läst snart 6 år på universitetet. Vad har du hunnit med under den tiden?
- ”Förutom det första året med Idé- och lärdomshistoria så har jag läst Bevarandebiologi, Ekologi, Floristik 2:an, Naturvård och Faunistik 2:an. Sen tog jag också en termin i Skottland, i Edinburgh. Det var riktigt härligt och hade gärna stannat längre där. Var bland annat upp till Isle of Skye. Såg lunnefågel för första gången vilket var häftigt. De är så vackra! Tyvärr kunde jag dock inte stanna där så till slut kom jag tillbaka till Uppsala. I Edinburgh läste jag Växtekologi, Beteendeekologi och Utvecklingsbiologi.”
- ”Jag jobbade också lite grann på helger inom hemtjänsten men inte mycket. Jag värderar att ha tid ledig och läser man på heltid så tycker jag det är nog. Det finns för mycket att stressa upp sig över ändå.”
Bland de kurser som Vilhelm läst så pratar han varmast om de kurser där han fått angripa verkliga problem. Som exempel lyfter han fram Bevarandebiologin där man har stort fokus på just detta.
- ”Forskningsinriktningen får man väldigt bra under utbildningen, men vill man komplettera den får man vara lite noggrannare när man lägger upp sina studier. Och det är väldigt värdefullt. Att lära sig lägga upp skötselplaner och liknande. Artkunskap är en annan bra sak att ha med sig.”
- ”Sen finns det ju andra saker man bör tänka på när man ska planera för arbetslivet. Vad mer än biologin som behövs.”
Kan du ge några exempel?
- ”Juridik, speciellt miljörätt är användbart om man vill hamna på exempelvis myndigheter. Lagar är ju vad de sysslar med till stor del. GIS är jättebra att kunna! Det kan jag verkligen rekommendera till alla som ska syssla med grön biologi, behövs i väldigt många jobb som finns ute nu.”
- ”DiaNa är också jättebra att lägga ned energi på. Det är en viktig färdighet att kunna kommunicera med olika människor, både muntligt och skriftligt. Och det är nästan oundvikligt att arbeta i grupp åtminstone delvis så det måste man kunna. Vi får väldigt mycket gratisträning i detta via DiaNa, satsa på det!
Vilhelm berättar vidare om att flera av de färdigheterna har varit nyttiga i hans jobb. Både för att få det och för att utvecklas inom jobbet. Att man får mer sysslor i takt med att man visar vad man behärskar. Men nu går arbetet in i en ny fas i och med exjobbet. Vad är planen sen?
- ”Ingen egentligen. Jag tycker mycket om min arbetsplats och vill gärna fortsätta jobba där. Det är väldigt kul att ha hittat ett så bra ställe att vara på.”
Robert Malmgren