Sara Arons

Engagemanget i studentlivet betydde mest

Sara Arons började läsa biologi, och nu är hon nu VD för Drivhuset i Uppsala. Enligt henne är det kontakter och bananskal som har format karriären.

När Sara Arons hade pluggat ett par år på biologprogrammet insåg hon att det inte fanns en tydlig nisch som hon ville fördjupa sig inom. Hon började plocka kurser från andra program och läste bland annat påbyggnadsåret i vetenskapskommunikation. När hon sedan skulle göra ett forskningsprojekt som sitt examensarbete så förstod hon att det egentligen inte var hennes grej.

- Jag trodde att jag skulle forska, men insåg att jag är alltför otålig. Jag skulle aldrig klara av att fixa med ett protein i en vecka, och ännu mindre i fem år.

För att bredda sig läste hon svenska ett år samtidigt som hon var förste kurator på Västmanlands-Dala nation. Hon hade planer på att plugga mer kommunikationsvetenskap, men fick genom en bekant på nationen nys om ett ledigt jobb. Drivhuset efterlyste en tillförordnad VD. Hon sökte och fick tjänsten som med tiden förlängdes. Efter ett tag anställdes hon som ordinarie VD.

- Det ena har lett till det andra utan att jag haft en riktig plan. Jag har varit öppen för nya möjligheter och hakat på det som varit intressant, säger hon.

Drivhuset i Uppsala är en ideell stiftelse som hjälper studenter att starta företagsverksamhet. Sara Arons hade inget eget företag när hon fick jobbet. Det som kvalificerade henne var framförallt hennes vana av att leda projekt. Under sin studietid engagerade hon sig både inom biologisektionen och nationen. Hon ordnade recentiormottagning, satt med i programrådet och var vice ordförande i Biologiska Ämnesrådet.

- Studier i all äran, men det som studierna har lärt mig är egentligen ett förhållningssätt. Att ta reda på information, granska och sortera. Sakkunskaperna glömmer man fort. Framförallt är det sådant som jag har gjort vid sidan av studierna som har lärt mig det jag behöver för mitt nuvarande jobb. Alla de andra engagemangen.

- Jag har alltid tyckt om att skapa föreningar och genomföra projekt, men ingen berättade någonsin för mig att det är det som är entreprenörskap. Det finns många människor därute som är entreprenörer utan att veta om det.

Om Sara Arons ska ge ett råd till dagens studenter, så är det att utveckla andra färdigheter än bara sakkunskaperna.

- Gör saker, led saker, passa på. Det finns otroligt många tillfällen till det inom universitetet. Du får leda olika verksamheter som har mycket pengar, men också ramverk och rutiner som gör att du arbetar i en trygg miljö. Börjar du med det, så är det inte alls lika skrämmande att komma ut i arbetslivet.

Sara Engström