Norges vattendrag testas av ekotox-biolog

På forskningsinstitutet NIVA i Oslo jobbar Oscar Fogelberg som labbchef.
- Jag kan verkligen rekommendera att söka jobb i Norge; förutom bra lön och anställningsformer är det fantastiskt att ha så nära till fjordar, skidåkning och vacker natur. Dessutom finns en stor tilltro till oss svenskar, jag sökte ett labbassistentjobb men blev labbchef istället…

Bor man i Norge är allt stängt på söndagarna. Och norrmännen gillar verkligen att gå på tur. På vinterhalvåret är det därför en vanlig syn i Oslo på söndagarna, att se lusekoftklädda människor med ryggsäck och skidor på axeln mitt i stan, berättar Oscar Fogelberg.

– Tunnelbanan går nämligen direkt upp till Holmenkollen och den vackra naturen, sedan är valmöjligheterna många. Allt är nära i Norge känns det som. Även Sverige är nära; på somrarna tar jag mig snabbt ner till västkusten för att segla och på dryga fyra timmar är jag i Örebro hos släkten.

Pluggade länge och provade på
Uppsala universitet var ett ganska lätt val för Oscar som under gymnasietiden bodde i Ludvika.
– Jag ville till en större stad och studentlivet var absolut en viktig faktor när jag sökte mig till Uppsala. Det blev ganska många år, fler än jag hade tänkt. Jag började, hamnade lite fel, tog studieuppehåll och blev lärarvikarie, pluggade biologi på IBG, pluggade utomlands, provade på andra ämnen… Till slut blev ekotoxikologi mitt huvudämne och det har jag inte ångrat!

År 2005 tog Oscar examen och började söka jobb. Ungefär 40 stycken sökte han i Sverige utan större framgång. Men sedan fick han napp – på första försöket – i Oslo.
– Det var ett labbassistentjobb jag sökte på NIVA, ”Norsk institutt for vannforskning”, vars motsvarighet inte riktigt kan hittas i Sverige. Sedan när jag hade fått jobbet, frågade de om jag ville bli labbchef istället. Det var bara att tacka och ta emot!

Spännande resultat från vattenprover
Oscar har stor användning av sina biologistudier i sitt jobb på NIVA där han har varit sedan 2005. Men det är inte alltid helt enkelt med chefsrollen.
– Demokratin är viktig i Norge och ibland kan det bli svårt som chef med en platt organisation. Det kan ta väldigt lång tid att få igenom ett beslut om man säger så. Även om vi svenskar ofta uppfattas som lite byråkratiska, är min erfarenhet att just det uppskattas i yrkeslivet.

– Det är förstås spännande och roligt som ”ekotoxare” att vara labbchef på NIVA. Vi utför ständigt tester och riskbedömningar, exempelvis analyser på metaboliter (rester) av narkotika i vattendrag. Ibland blir resultaten oväntade, som när vi hittade flest metaboliter av amfetamin i anslutning till en av de rikaste förorterna till Oslo…

Anja Dahlin Price