Marie Berglund

Student, mamma, klinisk fysiolog

Marie Berglund har tagit den långa vägen till arbetet på labbet vid Folkhälsa och vårdvetenskap. Från eget företag gick hon via komvux till biologiutbildningen vid Uppsala universitet och vidare till sitt nuvarande jobb via forskningspraktik och exjobb.

Maries resa började ett eget företag och jobb inom alternativmedicin utomlands, på Maldiverna. Därifrån halkade hon in på en kurs som hölls på Sri Lanka där hon fick uppleva både alternativ vård och västerländsk vård. Genom kursen blev Marie väldigt inspirerad till att läsa medicin och då främst fysiologi. Då hon saknade en del ämnen så började studierna med att hon läste upp på komvux. Under de studierna blev Marie gravid och tanken på studier blev lite mer komplicerad när hon skulle bli ensam mamma.

- ”Jag stolpade upp en massa olika scenarier i huvudet om vad som kunde hända i bästa respektive värsta fall. Sedan insåg jag att jag skulle kunna klara av det och fortsatte studierna.”

Som förälder och student

Det visade sig sen att det gick bra att vara ensam förälder. Med hjälp från föräldrarna så kunde Marie börja utbildningen i biologi vid Uppsala universitet. Även från universitetet så upplevde hon att det fanns stöd och acceptans för hennes situation.

- ”En vecka efter födseln hade vi obligatorisk laboration. Medan labbhandledaren stod och bar min son så stod jag och dissekerade en gris.”

Som förälder fick man även en del fördelar på köpet enligt Marie:

- ”Som förälder har du inte lyxen att kunna välja alla gånger. Om jag har en timme på mig att plugga medan mitt barn sover så måste jag plugga på just den timmen. Man får disciplin och blir väldigt effektiv.”

- ”Sen får man försaka en del saker också. Jag gick aldrig på någon gasque eller på mottagningen. Men jag hittade många vänner ändå.”

Marie tog sig igenom hela programmet och läste nästan alla djurfysiologikurser hon kom över, och i övrigt så vita kurser hon kunde. Genom sin lärare på en av kurserna så fick hon såväl tips som stöd och inspiration.

- ”Olle var en stor inspirationskälla och gav mig mycket stöd. Han tipsade mig om den forskare som jag sedermera gjorde både forskningspraktik och examensarbete hos.”

Forskningspraktik och examensarbete gav jobb

Hos Roger Olsson på Folkhälsa och vårdvetenskap, enheten för klinisk nutrition, gick det från projektarbete till forskningspraktik till examensarbete som blev klart juli 2009. Efter det blev Marie erbjuden jobb där och arbetar nu på ett kliniskt labb och som amanuens.

- ”Man kan inte förvänta sig att praktik och liknande kommer ramla ned i knäna på en, utan man måste aktivt leta upp platser där man vill vara. Man är lite beroende av sina lärares kontaktnät, och ska inte vara rädd för att be om tillgång till det.”

”Kunde inte hamnat bättre”

Nu är Marie väldigt nöjd med var hon har hamnat, och passar som hand i handske. Hon har blivit erbjuden doktorandtjänst men valde att tacka nej då hon inte brinner för ämnet som var ifråga. Utesluter dock inte att hon kanske gör det i framtiden om rätt erbjudande dyker upp.

- ”Var inte för låst i dina uppfattningar om vad du ska läsa, utan var öppen och välj det du gillar.”

En sak som gör att Marie tycker om jobbet är den variation som finns, och att nya utmaningar dyker upp. Just nu är den stora nya utmaningen pedagogik i och med att hon börjar undervisa. Hon tycker det är roligt men inget som kommer intuitivt. Mycket omsorg som läggs ned för att få det att fungera väl. Finns det då inget som är dåligt med var hon är eller vägen dit? Efter viss fundering svarar Marie:

- ”Sonen tycker det är orättvist att han inte får gå på McDonalds.”

Robert Malmgren