Linda Hedlund

Grönbiologen som trotsade framtidsutsikterna och blev chef

När grönbiologin var nästan utesluten som ämne med framtidsutsikt pluggade Linda Hedlund just det och valde kurser helt efter intresse. Efter doktorering kom jobben lätt, och från Naturvårdsverket har spåret gått till dagens jobb som chef på LRF skogsägarna.

Linda Hedlund jobbar idag som Chef på Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) Skogsägarna. Men det har varit en lite krokig väg dit. Hon började läsa biologi 1980 på vad som då var den gröna linjen. 40 poäng kemi, som ingick i grundblocket, och sedan fyllde hon på med många olika gröna kurser. Zoofysiologi, Zooekologi, Ekologi var några av de kurser som togs under åren.

- ”Jag valde kurser helt efter vad jag själv var intresserad av och läste nästan uteslutande gröna kurser vilket var precis vad man inte skulle bli på den tiden. Där fanns ingen framtid.” Under studietiden så jobbade Linda även extra på Akademiska sjukhuset och som lärarvikarie. Efteråt såg hon inte många andra val än att forska som hon tyckte verkade roligt, och hamnade som doktorand i Zoologi vid SLU.

- ”Jag började doktorera 1984 i Zoologi och var klar 1988, även om jag disputerade först 1990. Men då hade jag redan jobbat på Naturvårdsverket sedan 1988 som Jakthandläggare. ” Det visade sig att läsa grönt inte var så farligt som man hade fått det att låta, för Linda fick fast jobb på en gång när hon sökte. 11 år blev hon kvar där med lite varierande arbetsuppgifter, men med mycket internationell och miljöinriktning. Efter det så gick hon vidare till Regeringskansliet där hon arbetade på Miljödepartementet. Hennes internationella erfarenheter gav henne liknande arbetsuppgifter där innan hon senare fick ansvar för skogspolitiken.

- ”Skogsfrågor var ett medvetet val för mig. Jag hade många möjligheter under arbetet att specialisera mig inom de frågor som intresserade mig mest och skogen lockade.” Efter det blev Linda direktrekryterad av LRF till att bli chef för Skogsägarna vilket hon tackade ja till. Till de som pluggar nu vill Linda ge tipset att satsa på kurser med tillämpningar. Kolla om kursen har praktik eller praktiska moment med koppling till arbetslivet, oavsett om det arbetet är forskning eller inom näringslivet. Vill du utanför akademin bör du också lägga till lite ekonomi och projektledning:

- ”Ska man ut på ett jobb som exempelvis handläggare så ska man kunna leda och driva projekt. Det är nästan viktigare än sakkunskaper. Att ha praktiska erfarenheter av detta är så klart bra, så finns möjligheten i kurser eller extraarbete så ta den.”

Robert Malmgren