Kristofer Severinsson

Molekylärbiolog blir expert på kommersialisering

När jag träffar Kristofer är han i full gång med att skriva på sin studieplan inför doktorandstudierna. Om någon månad börjar han, med full doktorandtjänst på en gång, på Institutionen för industriell teknik. Han har en bakgrund som molekylärbiolog.

Hur gick detta till?
- ”Jag sade alltid att jag aldrig skulle doktorera. Jag ville från början ut i näringslivet och hamna på något läkemedelsföretag eller ett biotechföretag av något slag.”

- ”Jag kom så långt som till Akademiska sjukhuset, men sen kom erbjudandet jag inte kunde motstå. En doktorandtjänst om kommersialisering av Life Science. Case-studier där jag också ska titta på ledarskap, innovationsprocesser och entreprenörskap.”

Ett långt hopp måste jag säga. Vi kanske ska ta det från början?
- ”Jag är molekylärbiolog i grunden även om jag aldrig gjorde klart kemin. Gjorde först forskningspraktik och sen examensarbete på akademiska sjukhuset där jag var på institutionen för klinisk mikrobiologi. Examensarbetet blev en fortsättning på praktiken och jag arbetade med hur antibiotikaresistens spreds på sjukhus. Man trodde det var en specifik bakterie men det visade sig vara genetiskt material som spreds mellan bakterier. Jag kunde tyvärr inte fortsätta med det men en artikel blev det ändå.”

En artikel av examensarbetet? Inte helt fel!
- ”Det blev faktiskt en till artikel efter det. Jag jobbade nämligen efter det som projektanställd hos en annan överläkare och arbetade med bakterien Rickettsia. Vi lyckades lägga fram starka indicier på att bakterien orsakade en variant av hjärnhinneinflammation och det blev min andra artikel.”Kristofer verkar nöjd med vad han presterat under sin forskarkarriär, men eftersom den uppenbarligen har tagit sig en annan bana efter detta så måste jag ändå fråga var kopplingen till doktorandtjänsten är.

- ”Ja, jag kommer ju inte stå på labb eller ens hålla på med labbresultat. Och jag saknar det faktiskt inte. Det var roligt men inte något för mig i längden. Det som hände var att jag istället för kemin lade till organisations- och ledarskapskurser som biämne till min examen efter att mitt examensarbete var klart. Innovationsledning, projektledning, den typen av kurser. Jag har varit elittränare i gymnastik i åtta år och ledarskap har alltid varit något intressant för mig. Det är en helt annan typ av utbildning. Mycket mer levande. Mer diskussioner, inbjudna experter från näringslivet och sådant. Naturvetenskapen blir lätt nästan lite grå i jämförelse.

- ”Det som hände sen var att kursansvarige erbjöd studenter examensarbeten, riktigt bra sådana, på ABB och liknande företag. Sådana som gör att man ganska säkert har ett jobb efteråt. Jag sa till läraren att jag tyckte det var lite orättvist.

Du sa till läraren att det var orättvist att de fick så bra examensarbeten?
- ”Ja, och det lönade sig. Han sa att han hade något på gång men inte just nu. Och i december blev jag forskningsassistent hos honom på 25 % samtidigt som jag jobbade 75 % på akademiska sjukhuset. Handledaren sa att han arbetade på att få två doktorandtjänster varav den ena skulle passa mig. Några månader senare så berättade han att han skulle lägga ut två doktorandtjänster och att han tyckte jag skulle söka den ena.”

Och du som inte ville bli doktorand? Kändes det ändå ok?
- ”Det kändes faktiskt helt rätt. Visst fanns det inte många bra jobb ute inom industrin men när han berättade om vad tjänsten innebar så lät det så jäkla rätt. Och handledaren är jätteöppen och juste. Intresserad av vad jag vill göra, om jag skulle vilja göra annat efter en licenciat eller liknande. Men jag vill göra hela grejen nu.”

Kristofer har ett leende på läpparna när han säger det. Det verkar nästan som att det ter sig lite overkligt för honom att ha hamnat här. Men vad som tydligt går fram medan vi pratar är att han är väldigt nöjd.

- ”Det har verkligen varit bananskal, bananskal, bananskal”

- ”Man får verkligen ett stort kontaktnät av arbetet. Jag får träffa massor av olika personer, ledande konsulter och andra som är värdefulla att känna när jag en dag är klar.”

Så vad händer sedan?
- ”Sedan? Sedan blir jag specialist och konsult. Tjänar grova pengar.” Säger Kristofer med glimten i ögat.

Robert Malmgren