Ken Andersson började läsa på kandidatprogrammet i biologi för att sedan fortsätta på en master i tillämpad bioteknik. Därifrån gick vägen till en doktorandtjänst på KTH som på räls.

När Ken kom till Uppsala hade han rest den 100 mil långa sträckan från Piteå, och visst var det nervöst. Men det dröjde inte länge fören Uppsala kändes som hemma och nu när han bor i Stockholm kan han sakna staden.

- Det var stort för mig att flytta till Uppsala. Jag bodde själv för första gången och jag minns att det var lite jobbigt i början.

Trots det beskriver Ken tiden på kandidatprogrammet som den bästa i sitt liv och att han där träffade vänner för livet. Studierna gick bra och ganska snabbt bestämde han sig för att det var molekylär biologi han skulle syssla med, eller snarare, inte ”grön” biologi. Ken beskriver att han hade hade tur som så snabbt kom på vad han ville rikta in mig mot. För att sedan nå dit så passade han på att sommarjobba hos forskare i olika projekt. Det var en utmaning i början men eftersom att han fick så mycket labbvana genom utbildningen så kom han snabbt ikapp.

- Nu när jag undervisar så märker jag att det är någonting som tyvärr väldigt få utnyttjar. Många vet nog inte ens att det går att få jobb i forskningsprojekt när man läser en kandidat. Jag tycker inte att man ska tveka från att skicka sitt CV till professorer som man tycker är intressanta, hellre en gång för mycket!

Ken hann göra internships i både Tyskland och på KTH under sin studietid och med den erfarenheten i bagaget var det inga svårigheter att hitta varken examensarbete eller jobb.

- Det ger erfarenheter och kontakter som man har väldigt stor nytta av och sen ser det ju väldigt snyggt ut på ens CV såklart.

Efter mastersprogrammet i tillämpad bioteknik fick Ken en doktorandtjänst på KTH i Stockholm där han arbetar med att ta fram en plattform för att hitta proteiner som kan känna igen cancerproteiner. Tack vare dessa så ska kan man kunna hitta var i kroppen cancern finns och hur aggressiv den är utan att behöva använda dyr teknologi.

- Det är ett fantastisk projekt att få jobba med och jag kan absolut tänka mig att fortsätta inom akademin. Sen skulle det vara roligt att pröva på någonting annat också. När jag läste bioteknik så läste vi en kurs i entreprenörskap och det tyckte jag lät väldigt spännande. Jag ska bara komma på en bra idé först!

Olivia Orback