Karolin Bergenstråhle

Molekylärbiolog med uppgift att kommunicera

”Bemanningsföretag är ett jättebra sätt att visa upp sig på arbetsmarknaden och få sina första jobberfarenheter” säger Karolin Bergenstråhle . Med molekylära kurser, lite engagemang och en stor dos kommunikationsträning har hon nu jobb som länk mellan vård och forskning via Uppsala biobank och UCR.

2003 började Karolin på det som då var Naturvetarprogrammet, inriktning biologi. Fyra års studier låg framför henne innan det skulle bli en magisterexamen. När Bolognaavtalet trädde i kraft så valde Karolin att utöka sina studier till det nya mastersystemet och läsa totalt fem år.

- ”Så jag kunde skjuta på arbetslivet ett tag till” Men arbetslivet hann till slut ifatt henne och det visade sig hon var eftertraktad där.

- ”Jag fick jobb direkt. Sökte mycket genom bemanningsföretag, de är ett bra sätt att komma igång, man får både erfarenhet och en chans att visa upp sig och vad man kan för företaget.”

Så var arbetade du?

- ”Jag arbetade på ett företag som heter Åmic med utveckling av immunoassays. Anställd genom bemanningsföretag. Mycket reproducerbarhet och signaloptimering. Från oktober 2008 till december 2009. Nu ska jag börja på en ny tjänst där jag ska handskas med prover från cancervården. Ska fungera som länk mellan vården och forskningen. Det är ett samarbete mellan Uppsala biobank och UCR".

Spännande arbete, hur kommer det sig att du hamnat där?

- ”Jag sökte faktiskt en annan tjänst där men när jag ringde för att kolla hur det gick med min ansökan så blev jag ombedd att söka denna tjänst som var mer kvalicifierad.”

- ”Det är jättebra att ringa företagen när du sökt tjänster där. Och sök inte bara tjänster där allt passar exakt. Företagen skriver en önskelista men det är sällan allt verkligen är absoluta krav. Däremot ska man veta att många tjänster tyvärr tillsätts redan innan de annonserats så man ska inte ta sådana motgångar allt för personligt.”

Tiden mellan de båda anställningarna så sökte Karolin jobb, både på egen hand och genom arbetsförmedlingen. Den senare är dock inget som hon tycker hon fått hjälp av, och säger att de inte är gjorda för biologer. Inte anpassat för oss säger Karolin. Istället lyfter hon den hjälp man kan få genom facket och universitetet med CV-granskning, intervjuträning och liknande.

Vilka kurser har du i bagaget som gjort att du kunnat arbeta med det du gjort?

- ”Jag har läst mest molekylärbiologiskt. Mikrobiologin, molekylärmedicinsk teknik, immunologi och molekylärmedicinsk infektionsbiologi. Speciellt molekylärmedicinsk teknik var riktigt bra eftersom man hade praktik. Vi fick göra projekt i en forskningsgrupp vilket var väldigt värdefullt. Jag hade gärna sett att vi hade kunnat göra det som en större del av kursen. Och att fler kurser hade praktik. Så både forskningspraktiken och yrkespraktiken är toppenmöjligheter att få detta.”

- ”Sen läste jag lite biologikurser på distans medan jag väntade på att kursen Självständigt arbete skulle komma".

Det låter som att du fokuserat redan från början på det molekylära. Var det självklart redan från början?

- ”Ja, jag visste redan innan att det skulle bli den inriktningen. Jag hade bioteknikkurs när jag gick på gymnasiet och insåg att det var något jag ville hålla på med.”Blev det inte lite tråkigt då med all grönbiologi inom grundutbildningen?- ”Jag uppskattade fältmomenten ändå. Klubban var roligt och basen att ha lite kunskap om olika slags biologi är värdefull.”

Har du gjort någonting utöver studierna som har hjälpt dig att få jobben du har?

- ”Nja, jag vet inte riktigt men jag har jobbat en hel del på posten; jobbat somrar, tog uppehåll och jobbade där under studierna och så. Även om det inte är biologi så var det mycket service och man lär sig handskas med folk. Så det finns värde i allt arbete man gjort och försök kolla vad för färdigheter man kan lyfta fram, det finns alltid något!”

- ”Dessutom så var jag engagerad i Ett TekNatspex. Först med att sy kläder och sen som PR-mäster. Det var väldigt kul och man hittar olika sidor av sig själv och jag tror det är viktigt att testa andra saker. Dessutom får man kontakt med mycket människor som man inte skulle träffat annars. ”

Något som Karolin också reflekterar över är att jobben hon fått inte varit statiska. Arbetssysslorna har ändrats och vad som sagts vara ett rutinarbete kan ändras till att man får mer ansvar. Ett exempel hon lyfter fram är jobbet på Åmic. När hon anställdes sades det bli mestadels rutinsysslor men det slutade med att hon fick planera hela försök och även hålla föredrag.

- ”Även om jobbet ser ut att bli ganska enformigt så finns det ofta bra möjligheter att avancera när man väl är på plats. Kan man sen visa upp andra färdigheter, som exempelvis kommunikationsträningen genom DiaNa, så får man många pluspoäng. Jag har märkt när jag träffat folk som gått andra utbildningar att jag är ofta bättre än de på kommunikation. Man har lärt sig vad som är viktigt och lockande. Att jag gjorde bra ifrån mig på min första presentation gav mycket.”

Så vad händer i framtiden?

- ”Nu är det nya jobbet som gäller. Det ska bli väldigt roligt att få möjlighet att vara med och utforma sin tjänst själv till viss del. Så jag ser fram emot att börja!

Robert Malmgren