Henrik Johansson

Doktorand i biologi: ”Livet, allt omkring oss, det är ju biologi!”

– Att plugga biologi var självklart för mig, allt liv vi ser omkring oss varje dag handlar just om det! Kanske har jag blivit ännu mer entusiastisk sedan jag blev pappa. Att se hur utvecklingen funkar på sitt eget underbara barn, det är obeskrivligt, säger Henrik Johansson.

Som doktorand får han betalt för att fördjupa sig i sitt favoritområde biologi. Henrik Johansson forskar kring hur växter känner av och anpassar dig till torka och hög salthalt i marken.
– Många miljoner människor i vår värld lider av brist på mat beroende på torra jordar, eller för att jorden de brukar har blivit för salt efter upprepad konstbevattning. Genom att förstå vilka molekylära processer som ligger bakom växters anpassning kan vi på sikt ta fram grödor som är mer salttåliga.

Henrik beskriver sig själv som en ganska egensinnig och nyfiken människa med många ”strängar på sin lyra”. Det främsta intresset just nu är förstås dottern Alva, två år. Ett annat intresse ledde till en allvarlig skada för flera år sedan.
– Jag ser knappt på högra ögat efter att jag under en innebandymatch fick en flisa av en klubba i ögat. Näthinnan lossnade och trots flera operationer och annan experthjälp har det inte blivit bättre. Men det gör inte ont och jag har lärt mig att leva med det, det påverkar inte mitt arbete eller mitt privatliv nämnvärt.

Flitig student – tog tid på sig…
Ungefär fem år höll Henrik på att plugga. Hans djupa engagemang finns i biologin, men har samtidigt haft fokus på att skaffa sig en bred utbildning.
– Eftersom det finns så många biologikurser att välja mellan, har jag sett till att läsa det jag helt enkelt tycker är mest intressant, som genomfunktion och växtfysiologi. Kurserna på IBG har jag varvat med vetenskapskommunikation och entreprenörskolan. Mitt exjobb gjorde jag under tiden för den sistnämnda utbildningen. Några kursare och jag genomförde en utredning kring en viss produkt för GE Healthcare; mycket inspirerande och kul! Just att vi fick presentera vår rapport för ledningen kändes inspirerande och ”äkta”. Jag tycker personligen att universitetet generellt borde vara lite mer näringslivsinriktat gentemot studenter.

Föräldraledighet möjlighet till närhet
För drygt ett år sedan var Henrik föräldraledig med Alva.
– Det var en underbar tid. Jag som kan mycket om biologi i teorin fick nu på nära håll se hur allting bara fungerar! Då blev det än tydligare att biologi verkligen handlar om livet. Speciellt när man som jag forskar om geners funktion, då vet man att det på molekylär nivå är så mycket som ska stämma. Och som sagt, att dagligen vara nära sitt barn och dessutom kunna följa utvecklingen har gett mig mycket. Idag går Alva på dagis och jag och min sambo pusslar med tider som alla andra småbarnsföräldrar. Att vara doktorand och forskare har gått bra att kombinera med småbarnslivet tycker jag.

Framtidsplaner utanför akademien
Doktorstiteln ligger inom räckhåll för Henrik nu. Han tänker sig inte ett fortsatt yrkesliv inom universitetsvärlden utan vill rikta in sig mot näringslivet, samtidigt som han gillar lärarrollen. Henrik tycker det är lite synd att undervisning inte värdesätts tillräckligt inom den akademiska världen. Han tror att det hänger ihop med resursbrist och att forskare idag måste hinna med mer under kortare tid. Själv ser han undervisningen som en förmån:
– Som lärare för studenter ser jag en unik möjlighet att träffa och få intryck av nya människor! Det är också stimulerande att själv få lära ut inom mitt favoritområde – hur gener fungerar. Jag mår helt enkelt bra av att få undervisa i ämnen jag behärskar.

Anja Dahlin Price