Våga blanda kurser och drömjobbet blir ditt

Namn: Elvira Santic

Har läst: Naturvetarprogrammet biologi/molekylärbiologi

Jobbar med: Läkemedelssäkerhet på läkemedelsföretaget Janssen-Cilag, ett dotterbolag till det multinationella företaget Johnson&Johnson

– Tänk, jag som trodde att jag bara skulle läsa om växter på biologiprogrammet. Men jag valde helt olika kurser som alla intresserade mig. Det ledde i sin tur till att jag nu jobbar med läkemedelssäkerhet där jag varje dag möter nya utmaningar, säger Elvira Santic.

Det är en medveten stockholmska med rötter i Bosnien som berättar om sin tid som uppsalastudent. Elvira Santic började plugga på IBG:s biologiprogram helt enkelt för att det verkade bäst.

– Från början var jag inte säker på vad eller var jag skulle plugga. Uppsala universitet har bra rykte, så jag satt och tittade i katalogen på utbildningar i biologi och gick sedan in på IBG:s hemsida. Där blev jag fast, det fanns så mycket information!

Elvira berättar vidare – hur hon fick svårt att välja bland alla kurser som hon läste om.

– Allt verkade spännande och jag övergav ganska snabbt mina planer på att mest plugga växtkurser. Det blev istället allt från växtfysiologi till molekylär medicinsk teknik. Undervisningen var generellt bra, men mest av allt gillade jag labbarna. Att titta i mikroskop och sedan dra egna slutsatser, det var kul och lärorikt.

I fem år, ett år extra, pluggade Elvira i Uppsala. Hon läste också farmaci, vilket ledde till ökad specialisering och kanske även till hennes nya jobb som hon fick nästan direkt efter examen.

Som reklamationsansvarig på läkemedelsföretaget Janssen-Cilag har hon fullt upp.

– Att jobba med läkemedelssäkerhet är en intressant och viktig uppgift. I mitt fall innebär det att jag tar emot reklamationer och biverkningsrapporter från vår kundtjänst, från läkare, sjuksköterskor, patienter och läkemedelsverket. Sedan skriver jag en rapport som skickas vidare till företagets enhet för riskbedömning i USA. Ingen dag är den andra lik!

– Jag trivs verkligen med mitt jobb och skulle vilja klättra inom företaget. Vi är ett dotterbolag till Johnson & Johnson så karriärmöjligheter saknas inte. Mitt tips till studenter är att tänka fritt, att välja kurser efter fantasi och intresse och inte ”snöa in” på ett särskilt område.

Anja Dahlin Price