Elin Allzén

Från nyfiken till hjärnforskning

Det är klart att du kan gå från estet till biologilärare, eller från biologilärare till neurobiolog. Om du vill. Elin Allzén började på ett spår och slutade på ett helt annat.

I gymnasiet läste Elin Allzén estetisk konst och form och var långt ifrån tankar på labbrockar och doktorandstudier. Efter studenten fick hon upp ögonen för naturvetenskap när hon läste populärvetenskapliga artiklar i olika tidningar. Hon beslöt sig för att bli lärare i biologi och kemi, och läste upp matte och naturkunskap på högskolan.

- Jag kom in på lärarprogrammet och den första kursen jag läste var ”naturvetenskap för nyfikna”. Den gjorde mig verkligen nyfiken på mer, så jag läste en forträttningskurs i naturvetenskap. Vid ett tillfälle på programmet jobbade vi som lärare i fyra veckor, och jag insåg då att jag var mer intresserad av biologin än av att lära ut.

När Elin insåg att hon var på väg åt fel håll så modellerade hon om sin kursplan och ersatte helt enkelt lärarkurserna med biologikurser. När basblocket i biologi var klart och Elin kunde välja kurser mer fritt så läste hon neurobiologi. Det var den mest spännande kurs som hon läst ditintills.

- Just hjärna och beteende är jätteintressant. När det blev dags att göra kandidatarbetet så skrev jag det om fetma och hjärnans centrala roll i energireglering och födointag.

Intresset höll i sig och Elin gjorde sitt examensarbete vid institutionen för neurovetenskap - på en avdelning som arbetar med födoreglering, anorexi och fetma. Efter examensarbetet fick hon en projektanställning vid institutionen.

- Projektet som jag arbetar med handlar om anorexi. Vi studerar bland annat hur patienter tänker på mat genom att scanna av aktiviteten i hjärnan samtidigt som vi visar dem bilder på föda. Då ser vi vilka delar av hjärnan som arbetar och hur patienterna processar sina tankar på mat. Patienterna får sedan kognitiv beteendeterapi av personal vid ätstörningskliniken och vi scannar dem ett år senare för att se om deras sätt att tänka på mat har förändrats.

Vad är det som är så fängslande med just matberoende?

- Äta måste alla göra. Det skiljer matberoendet från droger och alkohol som vi ju egentligen inte måste ta. Det är fascinerande att något så naturligt som ätande kan bli ett beroende. Jag tycker att det är jätteintressant att studera människors beteende och försöka förstå varför vi är som vi är.

Kanske kommer Elin att söka doktorandplats till hösten. Hon står fortfarande och väger mellan livet i akademin och utanför.

- Forskningen blir bara roligare och roligare ju mer jag håller på med den. Om någon frågat mig för två år sedan om jag skulle doktorera hade jag svarat absolut inte. Nu vet jag inte hur jag ska göra. Det är stor skillnad på att plugga och att jobba med forskning. När jag jobbar så gör jag någonting som är på riktigt och betyder någonting.

Sara Engström