Elham Sadeghayobi

Biolog som tar kontakt och initiativ

Att ta kontakt med forskare och själv planera sitt arbete är Elham Sadeghayobis melodi. Det ledde både till ett examensarbete på Galapagosöarna och till en anställning som forskningsassistent i Uppsala.

Inne på ett kontor på växtekologen berättar Elham Sadeghayobi att hon tycker mycket om segling, men att det har blivit så mycket jobb under sommaren att hon knappt har hunnit med det. Sedan i maj arbetar hon som forskningsassistent vid Institutionen för ekologi och genetik.

- Jag ingår i ett projekt där man studerar hur växter anpassar sig till olika klimat. Det innebär att jag samlar in data vid Höga Kusten som sedan jämförs med data som samlas in i Italien.

Elham arbetar med två växter, Arabidopsis thaliana och Arabidopsis lyrata. När hon är ute i fält så samlar hon information om deras utseende, mäter kronblad, plockar frukt, räknar frön och sår dem. Jobbet fick hon genom att ta kontakt med en professor och fråga honom om han behövde en forskningsassistent.

- Jag läste alla jobbannonser som fanns på nätet, men hittade inget som kändes bra, så jag tog helt enkelt kontakt med en professor som sysslar med intressant forskning. Det tycker jag att fler borde göra, både när det gäller examensarbete och riktigt jobb. Hittar man ett intressant forskningsområde så kan man alltid höra av sig och berätta att man är intresserad och fråga om de har en praktikplats eller liknande.

Också examensarbetet var resultatet av att Elham letade upp ett eget projekt. När det var dags att göra examensarbetet på masterprogrammet i biologi sökte hon MFS-stipendie (Minor Field Study). Det är ett resebidrag till de som utför fältstudier i ett utvecklingsland som resulterar i en uppsats.

- Det finns redan färdiga projekterbjudanden som man kan välja mellan, men jag letade istället runt efter intressanta forskningsprojekt på egen hand och fick kontakt med en forskare på Galapagosöarna.

Det slutade med att Elham tillbringade sex månader på Puerto Ayora, Charles Darwins forskningsstation på ön Santa Cruz, Galapagosöarna. Där studerade hon passagetiden för jättesköldpaddor. Det vill säga den tid det tar för föda att passera genom sköldpaddans matsmältningssystem. Passagetiden har bland annat betydelse för hur långt sköldpaddor kan sprida frön som de har ätit upp.

Sara Engström