Anders Lind

Anders Lind kom till Uppsala för sju år sen för att studera psykologi. Snart insåg han att det var de biologiska processerna bakom psykologin som intresserade honom mest, så han började på Kandidatprogrammet i biologi/molekylärbiologi. Efter att tidigare i år ha tagit Masterexamen inom samma område ska han nu bege sig till Wien för att doktorera.

Varför valde du att komma till Uppsala för att studera?

– Eftersom det inte är Stockholm, där jag kommer ifrån. Jag ville komma till en ny stad för att studera, och Uppsala ligger nära samtidigt som det är en annan stad. Men framför allt var det faktiskt studentlivet som lockade. Jag kom från början till Uppsala för att studera psykologi, men bytte spår till biologin eftersom det kändes intressantare.

Vad gillade du mest med utbildningen?

– Jag tyckte bäst om forskningspraktik och exjobb. Det är framför allt att arbeta praktiskt som jag gillar. Jag kan verkligen rekommendera studenter att söka forskningspraktik, det var oerhört lärorikt och väldigt roligt. Det var dessutom på samma ställe, Avdelningen för molekylär evolution, som jag gjorde mitt exjobb och fick min tjänst som forskarassistent efter jag tog examen tidigare i år. Jag tyckte bättre om masterutbildningen än kandidaten, eftersom det var så mycket mer valfritt. Man kunde söka kurser helt efter vad man själv var intresserad av.

Vad gjorde du för exjobb, och hur fick du tag i det?

– Mitt exjobb gjorde jag på samma ställe som min forskningspraktik, alltså på molekylär evolution. Vi arbetade med att sekvensera en endosymbiotisk arké. Nästan alla endosymbiotiska organismer man känner till är bakterier, så det var väldigt spännande att arbeta med det här. Arkén lever inuti en encellig protist, som i sin tur lever i tarmkanalen hos kackerlackor. Så det var verkligen en organism inuti en organism, inuti en organism.

Du ska senare idag flyga till Wien för att starta en doktorandutbildning där. Hur fick du tag på det, och vad ska du arbeta med där?

– Det stämmer. Det var genom en post-doc på molekylär evolution jag fick kontakt med dem. Vi ska arbeta med beteendegenetik, närmare bestämt försöka påverka beteendet hos bananflugor med hjälp av endosymbionta bakterier. Jag åker idag, och ska börja där om två veckor.

Hur ser du på framtiden? Vad vill du ägna dig åt efter doktorsexamen?

– Även om mitt första mål nu är att doktorera känner jag mig inte alls låst inom akademin. Jag kan absolut tänka mig en företagsanställning. Däremot är molekylärbiologi det som intresserar mig mest, så jag vill gärna fortsätta inom det området.

Har du några råd till nuvarande studenter?

– Även om det låter klyschigt så är mitt råd att söka kurser och grunda sina val efter intresse. Så länge man är intresserad av det man ägnar sig åt kan man komma vidare med det. Och så skulle jag rekommendera att göra så mycket praktikkurser som möjligt, det är inte förrän man får göra det själv som man verkligen lär sig något.

Markus Hiltunen