Michael Stocks - Masterprogrammet i Biologi

Anledningen till att Michael Stocks, 27, hamnade i Sverige och Uppsala var egentligen en tjej. För några år sedan träffade han svenska Frida hemma i England och när hon flyttade tillbaka till Sverige följde han med. Med en kandidatexamen i biologi från Salford University utanför Manchester var det inga problem att söka till det internationella mastersprogrammet i biologi i Uppsala.

Att det blev just Uppsala beror dels på att Uppsala har ett bra rykte internationellt men också att inga svenska språkkunskaper krävs. All undervisning sker på engelska. Däremot har Michael lärt sig svenska under sin tid här. Efter bara ett och ett halvt år talar han flytande svenska.

- Det underlättar givetvis att ha en svensk flickvän säger han med ett leende. Jag ville dessutom söka jobb när jag kom hit och då krävdes det att man kunde svenska.

Uppsala är som hemma
Michael har studerat i Uppsala sedan höstterminen 2007 och starten av de internationella mastersprogrammen, men har egentligen inte bott i själva Uppsala förrän i augusti 2008. Tidigare har han pendlat mellan Uppsala och Borlänge, där flickvännen Frida studerar.
- Uppsala är en jättefin stad och det är framförallt senaste halvåret som det har börjat kännas som hemma. Och dessutom är det skönt att slippa pendla till Borlänge varje dag.
Nu bor han i en av de långa korridorerna i Flogsta höghus och trivs bra, även fast han försöker vara så ofta som möjligt i Borlänge.

Michael är född och uppvuxen i närheten av Oxford i England och gillar att Uppsala påminner om hemma. Uppsala är precis som Oxford en gammal stad med gamla byggnader och många gamla studentikosa anor. Att det är relativt nära hem till England hjälper också. Han försöker åka hem någon gång per termin, senast han var hemma var under julledigheterna.
- Skype underlättar också när det gäller att vara borta från familjen och vännerna säger han. Då känns det inte som om man är så långt borta.
Däremot är vädret lite annorlunda och han tycker att det är lite för kallt här uppe i Norden.

Evolutionär genetik är grejen
Just nu håller Michael på att avsluta sin Master of Science med att skriva ett examensarbete i populationsgenetik på Institutionen för evolutionär funktionsgenomik på Evolutionsbiologiskt Centrum (EBC). Det han gör är att undersöka DNA från kinesiska granar för att urskilja den evolutionära utvecklingen hos fyra olika granarter under handledning av Professor Martin Lascoux.
- Det är framförallt när man gör ett sådant här stort arbete som man lär sig mest säger han. Utbildningen i Uppsala håller en hög nivå men det är först och främst nu som jag har lärt mig använda mina kunskaper fortsätter han.

När Michael är klar med sin master är tanken att fortsätta i den akademiska världen och doktorera.
- Kanske blir det Uppsala säger han fundersamt. Jag gillar verkligen Uppsala och skulle varmt rekommendera Uppsala för andra studenter avslutar han.

Malin Jonsson 2008