Ioana Onut Brännström

Ioana Onut Brännström, 30, var på ett internationellt karateläger i Danmark för några år sedan. Där träffade hon en svensk man, Lars, som precis som Ioana har svart bälte i karate, och hon blev kär. Hon flyttade från Brasov i Transsylvanien, Rumänien, till Sverige, gifte sig och blev antagen till ett Masterprogram i evolutionsbiologi på Uppsala Universitet hösten 2008.

Och hon gillar Sverige och Uppsala.
– Brasov, min hemstad, är en gammal tysk stad i bergen så den påminner lite om Uppsala säger hon. Den har samma typ av trygg atmosfär. Dessutom är vädret inte helt olikt sig heller, bara det inte blir ännu kallare säger hon och skrattar.

Olikheter i studierna
När beslutet att flytta till Sverige var taget var det en självklarhet att söka studier här. Uppsala var det enda universitet som Ioana sökte, mycket för att det har ett så bra rykte inom biologi. Och hon är glad att hon gjorde det.
- Jag har en Master of Science från mitt universitet i Brasov, men utbildningen är inte i närheten av så bra som en Masterutbildning här i Uppsala är, berättar hon. Min kandidatexamen från Rumänien har gett mig en bra grund med nivån på högre studier är mycket bättre här. Ioana tror att den höga kvalitén beror mycket på att de flesta som undervisar i kurserna är forskare i första hand och lärare i andra hand. De har en oerhörd kunskap i sina ämnen vilket bidrar till en högre nivå på lärandet här än i Rumänien. Ioana är dessutom positivt överraskad av den vänliga studiemiljön som finns på Uppsala universitet. Lärarna talar med studenterna som vanligt, de säger ”Hej” i korridorerna och man kan även tilltala dem vid förnamn.

Hon kan verkligen rekommendera andra att studera i Uppsala och hoppas att fler rumäner inser möjligheterna och kommer hit för att studera.
– De skulle verkligen gilla det säger hon. Hon är imponerad över hur välorganiserat allt här är och att allt finns tillgängligt på webben och att allt är snyggt och rent runtom på Universitetet.

Mindre resor, men utbildningen är gratis
Det bästa med att studera i Sverige och Uppsala enligt Ioana är att utbildningen inte kostar något för studenten. Hon kan studera och leva här eftersom hennes man, Lars, har ett fast jobb. Ibland kan man få ett stipendium i Rumänien för studier utomlands, men Ioana har inte något sådant.
– Det vore bra att kunna jobba lite vid sidan av studierna, men med den mängd arbete man lägger ner på biologistudierna så är det inte möjligt att hinna med det säger hon. Just nu behöver jag jobba extra och kommer därför inte att läsa denna termin, utan väljer att jobba istället så jag har råd att slutföra mina studier framöver.

Iona planerar att söka en doktorandtjänst på Uppsala universitet när hon är klar med sin utbildning och tror att hennes svenska kommer att ha blivit bättre till dess också.
– Tur nog så är det inga problem att prata engelska här i Uppsala säger hon, så länge man inte söker vissa jobb. Alla kan ju engelska, som tur är, tillägger hon med ett skratt.

Malin Jonsson