Ieva Vasiliauskaite

Ieva Vasiliauskaite, 24, är uppvuxen i Kaunas, Litauen, men flyttade till huvudstaden Vilnius för att studera på universitet i några år. Efter att ha tagit en kandidatexamen i biologi från Vilnius Universitet visste hon att hon ville ta en Master of Science på Uppsala Universitet. Med efterföljande doktorandstudier i åtanke verkade Uppsala vara det bästa alternativet.

– Rektorn på min skola talade varmt om Uppsala Universitet säger Ieva. Han framhöll framförallt Uppsala universitets goda rykte inom biologi och molekylärbiologi, vilket är mitt huvudämne. Beslutet var enkelt och känns bra.

Från Uppsala till Stockholm
Ieva avslutar nu sin Master of Science genom att göra ett examensarbete, men valde att inte göra det i Uppsala. Hon gör sitt examensarbete på Karolinska Institutet i Solna, Stockholm, med att forska på och framställa vaccin. Hon har förlängt arbetet från 30 hp till 45 hp och trivs jättebra där hon är nu.
- Det är bra att jag inom mastersprogrammet i Uppsala får göra mitt examensarbete på Karolinska Institutet säger hon. Jag trivs verkligen bra på mitt lab och med det jobb jag utför där. Immunologi, som jag jobbar med nu, är mycket intressant ämne som ger många olika möjligheter inför framtiden.

Ieva flyttade till Stockholm i oktober 2008 efter att ha bott i Uppsala i över ett år. Och trots att hon gillar Stockholm föredrar hon Uppsala som stad att bo i.
- Uppsala är inte lika stort som Stockholm och man är en del av en stor studentgrupp. I Stockholm är man mer en i mängden säger hon.
Hon är imponerad över hur engagerade de flesta svenskar är i samhället och ser till att allt fungerar för alla. Och att alla följer regler – på ett bra sätt.
- Och reflexer! utbrister hon. Det är imponerande hur många som faktiskt använder sådana säger hon och fortsätter; De är ju så bra i mörkret men hemma i Litauen är det inte alls så många som använder dem. Jag hoppas på en förändring där.

Stora möjligheter
När Ieva anlände till Uppsala 2007 gjorde hon det utan att ta emot den hjälp som Universitetet erbjuder till nya internationella studenter. Så här i efterhand hade hon nog gjort det annorlunda.
- Jag skulle ju givetvis ha tagit emot hjälp om jag inte varit så envis skrattar hon. Det är ett äventyr att börja studera utomlands men man behöver inte göra det svårare än det redan är fortsätter hon. Uppsala erbjuder jättebra hjälp till nya studenter. Allt från att hämta dem på tågstationen och visa staden till att ordna bostad och hjälpa till med första matinköpen.

På fritiden brukade Ieva dansa i Uppsala, både modern dans och balett. Hon gillade att man inte behövde kunna flytande svenska för att få dansa på dansskolan. Dansen är ett språk i sig. Uppsala erbjuder också vacker natur och hon brukade cykla runt i byarna utanför Uppsala och njuta av sceneriet. Hennes vänner som varit på besök har varit mycket imponerade av staden och Ieva skulle varmt rekommendera andra studenter att läsa sin Master of Science i Uppsala.
- Uppsala Universitet har gett mig sådana bra möjligheter inför framtiden och goda chanser att utföra den forskning jag vill säger hon. Uppsala Universitet erbjuder den möjligheten till alla som vill, avslutar hon.

Malin Jonsson