Hrishikesh Bartake - Masterstudent från Indien

Hrishikesh Bartake flyttade från Indien till Uppsala för att läsa det tvååriga masterprogrammet i biologi. Idag är han klar med sin master och doktorerar i Schweiz.

Var kommer du ifrån?

Jag kommer från Mumbai, i Indien.

Var studerade du innan du kom till Uppsala universitet?

Innan jag kom till Uppsala läste jag ett masterprogram i bioinformatik vid The University of Pune, i Indien.

Vilka kurser/program läste du vid IBG?

Jag läste masterprogrammet i biologi. Kurserna som jag tog var: gener till celler – startkurs, mikrobiologi, molekylär cellbiologi, genomfunktion och protein engineering.

Varför valde du att studera biologi i Uppsala?

Efter att jag tagit min master i bioinformatik ville jag utöka mina kunskaper inom konventionell biologi. För att få nya erfarenheter och kontakter bestämde jag mig för att plugga utomlands. När jag sökte efter universitet så fann jag att masterprogrammet i biologi som erbjöds vid Uppsala mötte mina önskemål på alla sätt. Dessutom är Uppsala känt som en knutpunkt för biomedicinsk industri, och samarbetet mellan industri och universitet är en av de bästa kombinationer som en student kan få.

Vilka har varit de mest minnesvärda ögonblicken i Uppsala?

Jag tror att ett av de mest minnesvärda ögonblicken i Uppsala var när jag såg snöfall för första gången någonsin! Jag minns att det var mot slutet av november, sent på kvällen i studentkorridoren och jag såg på tv. Jag tittade ut genom fönstret och såg att det snöade. Jag gick ut och trots att det var mörkt så var det ett andäktigt ögonblick för mig att få se snön. Nästa dag när jag vaknade och såg det vita landskapet utanför mitt fönster kändes det som om jag befann mig i en drömvärld! Att få promenera runt och leka i snön var en fantastisk upplevelse för mig som bara sett is i frysar tidigare!

Vad handlade ditt examensarbete om?

Efter att jag gjort klart mina kurser i Uppsala sökte jag och blev antagen till att göra mitt examensarbete Brigham och Women’s Hospital, Harvard Medical School in Boston, USA. Där tillbringade jag ett år med att studera deriveringen av inducerade, pluripotenta stamceller från möss, samt celler från mänskligt fostervatten.

Är du nöjd med din tid i Uppsala?

Att välja Uppsala universitet och komma till Sverige var ett av de bästa beslut jag har tagit. Jag kommer att värdesätta min tid i Sverige för resten av mitt liv.

Vad tänker du göra i framtiden?

För tillfället doktorerar jag vid The Friedrich Miescher Institute (Novartis Research Foundation) i Schweiz. Jag föreställer mig att jag om några år arbetar inom sjukvårdsindustrin.

Vilka erfarenheter kommer du att ta med dig från Uppsala?

Jag har lärt mig mycket under min tid i Sverige. En sak som jag särskilt skulle vilja nämna är min kontakt med svenskar. De är snälla, artiga, hjälpsamma och toleranta.

Är det någonting som du skulle vilja att nya utländska studenter vid Uppsala universitet får veta?

Jag tror att utbytesprogrammet inte bara handlar om att studera ett särskilt ämne, utan också om att uppleva och utbyta kulturell diversitet. Att studera vid Uppsala har gett mig utmärkta tillfällen att umgås med utländska studenter med olika bakgrunder. Jag tycker också att det är en trivsam och personlig atmosfär bland studenter och lärare i Uppsala, vilket definitivt underlättar studierna.

Sara Engström