Andrei Baikov -Masterstudent från Estland

Som född i St. Petersburg men uppvuxen i en liten stad i södra Estland är Adrei Baikov, 24, redan inbegripen i vad begreppet internationell kan innebära. När han avslutade sina kandidatexamina i biologi och genteknik på Tartu Universitet ville han göra sin Master of Science på något annat universitet i Europa. Efter lite funderingar och jämförelser mellan olika universitet var det tillslut Uppsala Universitet han valde.

– Jag ville göra en Master of Science i bioteknik men med några ekonomikurser tillagt i programmet berättar han. Uppsala Universitet är ett av några få universitet som erbjuder detta och jag har inte blivit besviken, Uppsala verkligen allt jag kunde hoppas på fortsätter han.

Andrei tycker att bioteknikkurserna i Uppsala håller en hög nivå och nämner framförallt kursen Protein engineering,

- Det var en bra och utmanande kurs, dessutom fikade vi med våra lärare varje dag vi hade labbar säger han med ett leende. Det är en sån bra studiemiljö i Uppsala fortsätter han, inte bara studenter emellan men också mellan studenter och lärare. De har alltid tid att hjälpa en om man behöver, även utanför schemalagd tid.
Uppsala Universitet har mer seminarier, presentationer och grupparbeten för studenterna än många andra länder. Detta för att studenterna ska lära sig kommunicera både studenter emellan och gentemot lärarna. Andrei gillar att man ska lära sig genom självständigt tänkande blandat med teorin istället för att bara läsa kursböcker.

Andrei bor i en väldigt internationell korridor i Flogsta och trivs jättebra. Att vara en internationell student i Uppsala erbjuder mer än bra studier på en hög nivå.

- Det finns så mycket att göra i Uppsala och man träffar så många nya människor, speciellt andra internationella studenter säger Andrei. På Universitetet i Tartu är det inte så många internationella studenter, men här har jag lärt känna kompisar från många delar av världen fortsätter han.

Han känner sig lyckligt lottad som kan få skapa ett sådant brett närverk av vänner från i stort sett alla kontinenter och är säker på att de flesta internationella studenter känner likadant. Även på fritiden finns det en hel del att göra i Uppsala för den som vill. 13 studentnationer som finns enbart för studenterna, pubar och klubbar, bra fik för riktigt svenskt fika, sporthallar och gym för den som vill. Vad än en student vill göra i Uppsala så finns det.

När det gäller svenska språket så ångrar Andrei att han inte lade ner mer tid på att lära sig det när han började i Uppsala. Han funderar på om han kanske förstår svenska bättre än han tror, men har svårare att tala och skriva svenska.

- Men svenska är ju inte jättesvårt klurar han. Jag ska nog lära mig det bara jag tar mig tiden fortsätter han. Jag har ju gjort så mycket annat hittills!

Nu ska snart Andrei avsluta sin Master of Science med att skriva ett examensarbete. Han skulle helst få möjligheten att skriva det på något av Uppsalas bioteknikföretag där han kan använda sig av sina bioteknikkunskaper tillsammans med de han har fått genom sina ekonomistudier.

- Jag gillar verkligen Uppsala och vill gärna fortsätta jobba kvar efter min examen, i alla fall i några år säger han. Dessutom vill jag prova jobba någon annanstans i världen innan det är dags att flytta tillbaka till Estland och stadga sig säger han och skrattar.

Malin Jonsson