Studentliv i Uppsala

Uppsala stad

Uppsala är ett stort och levande centrum för utbildning, forskning och studentliv. Utöver slottet och domkyrkan domineras stadskärnan kring Fyrisån av de gamla universitetsbyggnaderna. De kanske mest imponerande bland dessa är universitetsaulan och universitetsbiblioteket Carolina Rediviva.

Sveriges roligaste studentliv

Uppsala är känt för sitt fantastiska studentliv och det är faktiskt sant - Uppsala har Sveriges roligaste studentliv!

Vill du ha tillgång till klubbar varje kväll, kunna arbeta, nätverka och uppleva tre dygns valborgsfirande? Då måste du bara komma till Uppsala! I stadens centrum ligger tretton nationer. Det är studentföreningar som sträcker sig tillbaka till 1600-talet. Nationerna fungerar som egna samhällen med egna restauranger, klubbar, körer, orkestrar, idrottsföreningar, bostadshus m.m.

Varje nation är kopplad till en region i Sverige och det är vanligt, men inte nödvändigt att välja den nation som representerar ens egna hemtrakter. Det är inte obligatoriskt att gå med i en nation.

Läs mer om studentlivet och välj vilken nation du vill tillhöra på: 
www.kuratorskonventet.se
www.uppsalastudent.com

Studentorganisationer vid IBG

Studenter vid Uppsala universitet kan välja att gå med i den studentkår som representerar dem och/eller någon av de 13 studentnationerna. Vid Uppsala universitet finns sex studentkårer. Uppsala teknolog- och naturvetarkår (UTN) representerar studenter vid Teknisk-naturvetenskapliga fakulteten i Uppsala. UTN arbetar bland annat med utbildningsfrågor, studiesociala frågor och näringslivsfrågor, samt anordnar sociala aktiviteter. UTN har egna lokaler i kårhuset Uthgård vid Polacksbacken. Det kostar ingenting att vara medlem. För mer information om UTN se www.utn.se.

Studentkåren för studenter på Campus Gotland heter Rindi. Mer information på deras hemsida www.rindi.com.

BÄR

BÄR (Biologiska ÄmnesRådet) är ett studieråd/ämnesråd som fungerar som en intresseorganisation för biologistudenter. Verksamheten är öppen för alla studenter som läser biologi vid IBG. BÄR sysslar med studiebevakning och representerar biologistudenterna i olika styrelser och nämnder; t.ex. i IBG:s styrelse, fakultetsnämnden, fakultetens utbildningsutskott, UTN:s fullmäktige samt i diverse arbetsgrupper. Studenterna utser även ett eget skyddsombud, med ansvar för arbetsmiljön. BÄR ger också inläsningsstöd till nya studenter, arrangerar fester och grillkvällar, samt ger ut tidningen Bladet. BÄR samarbetar med geovetarna och arrangerar bland annat mottagning för alla nya biologi- och geovetarstudenter. BÄRs kontor/sammanträdesrum finns i anslutning till studentuppehållsrummet vid Norbyvägen 18B. Om du vill komma i kontakt med BÄR, om du har frågor eller kanske vill engagera dig mer aktivt i dina studier så kan du enklast maila nvb-ordf@utn.se. För att få veta vad som händer inom BÄR kan du gå med i BÄRs facebook-grupp.

X-sektionen

Alla studenter på Civilingenjörsprogrammet i molekylär bioteknik är varmt välkomna till studentföreningen X-sektionen. Allt i anknytning till dina studier, om det så är problem i föreläsningssalar, festverksamhet eller jämställdhetsfrågor, kan ordnas genom X-sektionen. Maila x-ordf@utn.se

Studentkåren Rinidi

Som student vid Campus Gotland har du möjlighet att bli medlem i Gotlands studentkår Rindi. Rindis uppgift är i grund och botten att se till att du får en så kvalitativ, kreativ och trivsam studieperiod som möjligt.

En av studentkårens viktigaste uppgifter är att bevaka studenternas intressen i utbildningsfrågor. Rindi är representerad i alla grupper som beslutar om studierna vid Campus Gotland. Till exempel har vi representanter i Planeringsrådet. Detta ger kåren möjlighet att forma utbildningarna efter studenternas behov och önskemål.

På Rindis hemsida www.rindi.com kan man hitta information om vad som är på gång för studenter, både på campus och på kåren. Så håll koll på hemsidan för att hålla dig uppdaterad.

Några bra argument för att du ska bli medlem i Studentkåren Rindi:

  • Studentkåren finns som stöd och skyddsnät för dig under din studietid
  • Kåren är en mötesplats där du kan komma i kontakt med andra studenter genom olika sociala fritidsaktiviteter såsom sång, dans, teater, bar och kök, med mera
  • Som medlem får du även tillgång till massvis med rabatter och förmåner på både kåren och i det omgivande samhället
  • Kåren erbjuder också en mängd tjänster som du som student kan ha nytta av under din utbildning. Ett mycket konkret exempel är boendeförmedlingen.

Genom att bli medlem i kåren stödjer du kårens arbete och får tillgång till alla kårens tjänster och förmåner.

När du blir medlem får du ett medlemskort hem i brevlådan. Detta kort ger dig tillgång till mängder med rabatter i Visby med omnejd och en hel del rabatter i hela landet exempelvis SJ-rabatt på tåg inom Sverige, billigare taxi, friskvård och bra priser hos Gotlandsflyg. Om du köper en flygbiljett på kåren har du tjänat in kåravgiften! För att veta mer om hur du blir medlem och vilka rabatter som ges till medlemmarna besök www.rindi.com för de lokala rabatterna och www.mecenat.se för de nationella.