Referenshantering

När du skriver vetenskapliga texter är det viktigt att du anger varifrån du tagit informationen. Detta för att underbygga dina argument och påståenden med vetenskapligt redovisade fakta. Det är viktigt att alltid referera till din källa. På så sätt undviker du också att bli misstänkt för plagiat.

För att underlätta referenshantering finns det program som tar hand om det mesta. Där kan du lätt lägga till referenser du hittar på internet, spara och organisera PDFer, och sedan smidigt lägga in referenser i exempelvis Word enligt ett specifikt utseende. På Universitetsbibliotekets hemsida hittar du mer information om dessa program.

Det finns många olika sätt att skriva sina referenser på. Oftast varierar det med var en vetenskaplig artikel publiceras. I IBG:s häfte Att presentera vetenskap beskrivs IBG:s sätt att referera. På länken nedan kan du ladda hem IBG:s stil till Zotero, Mendeley och Papers från Zoteros databas över stilar. Den digitala stilmallen avviker från den som beskrivs i häftet på enstaka punkter, men är även den godkänd.

Information om hur du installerar stilen hittar du för respektive program här:

IBG:s stilmall heter Uppsala universitet, Institutionen för biologisk grundutbildning och går att söka på i det globala lagret över stilar.

Ladda hem

Språk

IBG:s stilmall innehåller två språkversioner; Svenska och Brittisk Engelska. Efter att mallen är installerad kan du när du skriver dina texter välja vilket språk referenserna ska formateras enligt. Se häftet Att presentera vetenskap för att få reda på skillnaderna mellan språken.

Senast uppdaterad: 2022-12-02