Vad jobbar en X:are som?

Nedan följer de 62 svar som kom in på en enkät till alumner om vad de jobbar som, och hur de fick jobbet. Enkätundersökningen utfördes på hösten 2016.

Hanna

Jobbtitel: Projektledare IT
Arbetsplats: Combitech AB
Arbetsuppgifter: Konsult, projektledare för IT utveckling, både påbyggnad och nyutveckling av it system och processer.
Hittade/fick jobbet via: Företagets hemsida och mitt nätverk
Kommentar: Har sedan jag gick ut även jobbat inom HR på Vattenfall och varit ansvarig för Employer Branding. Bara fantasin sätter gränser för vad en X-are kan jobba med.

Sara

Jobbtitel: Projektkoordinator
Arbetsplats: SOBI
Arbetsuppgifter: Som projektkoordinator jobbar jag bland annat med att kunna ge min grupp (Portfolio Management) samt företagsledningen en överblick av projektportföljen inom R&D. Projekten rör allt ifrån tidig forskning till Life Cycle Management av befintliga läkemedel. Jag gör även resursanalyser, supportar vid ekonomisk uppföljning/planering, projektleder mindre projekt mm.
Hittade/fick jobbet via: Rekrytering via Dfind

Jenny

Jobbtitel: Development engineer
Arbetsplats: Vanadis Diagnostics, a Perkin Elmer company
Arbetsuppgifter: Laborativt arbete inom främst biokemi. Är en del av R&D-avdelningen på företaget.
Hittade/fick jobbet via: Personlig kontakt

Axel

Jobbtitel: Konsult inom Quality & Management
Arbetsplats: Knightec
Arbetsuppgifter: Tar fram dokumentation för att säkerställa att samtliga myndighetskrav uppfylls vid installation av nya och befintliga system
Hittade/fick jobbet via: Bananskal och kontakter

Anders

Jobbtitel: Executive Territory Account Manager
Arbetsplats: Illumina AB
Arbetsuppgifter: Jag är säljare för Illumina. Kunderna använder våra produkter för genetiska analyser i form av sekvensering och genotypning, t ex helgenomsekvensering, vilket används i forskning och i diagnostik. Jag har en roll som hanterar väldigt stora kunder (miljoner USD/år) och handlar om att få kundernas arbete att flöda enligt plan samt med bästa möjliga produkter och inte så mycket att sälja individuella instrument eller enstaka beställningar, även om det också har en del i det dagliga arbetet. Det handlar om att utveckla och arbeta i relationer så att både leverantören och kunden arbetar tillsammans för bra resultat. När det blir en motsättningsrelation och mer transaktionellt säljande så blir resultatet genast sämre både för mig och för kunden, det är mycket tydligt. Jag använder mig av flera funktioner på Illumina för att kunna utföra mitt arbete på ett bra sätt, från applikationsspecialister och supportfunktioner av flera slag till ekonomi- och logistikfunktioner och rätt mycket interaktion med företagsledningen i Europa och även globalt (Illumina är ett amerikanskt företag med HQ i San Diego).
Hittade/fick jobbet via: Mitt nuvarande jobb blev jag rekryterad till. LinkedIn har varit med i bilden de senaste gångerna jag bytt arbetsgivare.
Kommentar: Det är ett otroligt givande och roligt jobb och jag får jobba med de som är bland de bästa i världen på vad de gör. Det är ett kommersiellt jobb så det är resultatet som räknas, inte arbetsinsatsen, och resultatet mäts hela tiden. Ersättningen är bra men varierar stort från bästa lönemånaden till sämsta lönemånaden kan det skilja 3x efter skatt.

Jonas

Jobbtitel: Verksamhetsansvarig gruppchef Systemutveckling
Arbetsplats: National Bioinformatics Infrastructure Sweden (NBIS), Scilifelab, Department of Biochemistry and Biophysics (DBB), Stockholm University, Stockholm, Sweden
Arbetsuppgifter: Verksamhetsledning, systemutveckling, personalledning, admin, lite bioinformatik.
Hittade/fick jobbet via: Blev tipsad eller rekryterad

Carl

Jobbtitel: Biträdande universitetslektor; för tillfälllet tjänstledig biträdande IT-chef
Arbetsplats: Uppsala universitet
Arbetsuppgifter: Forskning inom nya beräkningsmetoder och statistiska modeller för specifika bioinformatiska problem, respektive stå för teknisk strategi och verksamhetsutveckling i en organisation som levererar standard-IT till hela universitetet (med omkring 100 anställda)
Hittade/fick jobbet via: Initialt anslag om potentiellt sommarjobb bioinformatik, respektive fråga i egenskap av studentrepresentant. Sedan klättrat inom båda.
Kommentar: Svaren avser två parallella karriärer inom samma myndighet.

Anna

Jobbtitel: IT & Data manager support
Arbetsplats: Pharmetheus
Arbetsuppgifter: IT infrastruktur, datamanipulering
Hittade/fick jobbet via: Kontakter

Maria

Jobbtitel: Quality management consult
Arbetsplats: Semcon
Arbetsuppgifter: Just nu är jag på uppdrag på astrazeneca där jag jobbar som valideringsledare för styrsystem för en ny produktionsmetod och linje som ska installeras.
Hittade/fick jobbet via: LinkedIn

Christian

Jobbtitel: Forskare
Arbetsplats: Erco Pharma AB
Arbetsuppgifter: Datorsimuleringar för att bestämma strukturen av, samt permeation genom, mänsklig hud.
Hittade/fick jobbet via: Fortsättning efter doktorsexamen

Tomas

Jobbtitel: Doktorand
Arbetsplats: Sveriges Lantbruksuniversitet
Arbetsuppgifter: Doktorand i bioinformatik
Hittade/fick jobbet via: Via kurskamrat.

Björn

Jobbtitel: Strategikonsult för uppstartsföretag
Arbetsplats: Lindhea AB
Arbetsuppgifter: Rådger forskare och uppfinnare som vill kommersialisera sina idéer kring strategier och finansiering.
Hittade/fick jobbet via: Startade bolaget 2008

Karl

Jobbtitel: Systemarkitekt
Arbetsplats: Uppsala Kliniska Forskningscentrum
Arbetsuppgifter: Systemarkitekt med ansvar för IT-stöd till systemintegrerade, randomiserade kliniska studier. (T.ex FULL REVASC, SOReg BEST och SWEDEPAD)
Hittade/fick jobbet via: Dfind

Linnea

Jobbtitel: Field Application Scientist (FAS)
Arbetsplats: Thermo Fisher Scientific
Arbetsuppgifter: Teknisk expert och support inom Next Generation Sequencing, utbildar och supportar våra kunder i Norden.
Hittade/fick jobbet via: Personliga kontakter från tidigare jobb på Uppsala Genome Center, Uppsala Universitet.

Tiolina

Jobbtitel: Laboratorieingenjör
Arbetsplats: Octapharma
Arbetsuppgifter: Analyserar läkemedel så att allt stämmer innan de säljs. Labb- och datorarbete.
Hittade/fick jobbet via: Nån jobbsida, likt arbetsförmedlingen, men minns inte vilken

Hanna

Jobbtitel: Konsult
Arbetsplats: Semcon
Arbetsuppgifter: Mitt första uppdrag hos Semcon var som analytisk kemist på AMO. Jag jobbade mycket med metodvalidering där jag var med i varje steg; lägga upp valideringen (skriva valideringsprotokoll), utföra valideringen i labbet och sen skriva valideringsrapporten. Kul arbete med både administrativt och labbande. Jag är kvar på AMO men nu under titeln valideringsledare där min uppgift är att köpa in ett nytt instrument till labbet och kvalificera in det.
Hittade/fick jobbet via: Jag började som konsult hos Dfind, det jobbet hittade jag via sökning på internet, tror det var via arbetsförmedlingens hemsida. Till Semcon blev jag rekommenderad av en vän och kollega.

Anonym

Jobbtitel: Doktorand
Arbetsplats: Uppsala universitet
Arbetsuppgifter: Forskar inom fysikalisk biologi.
Hittade/fick jobbet via: Genom exjobbet

Mikael

Jobbtitel: Forskningsingenjör
Arbetsplats: Etvax AB
Arbetsuppgifter: Som forskningsingenjör utför och designar jag analyser på vårt kommande vaccin mot ETEC. Jag har ansvar för våra stablilitetsstudier och hjälper QA designa vårt kvalitetssystem.
Hittade/fick jobbet via: Manpower

Karin

Jobbtitel: Expert Molecular Surveillance
Arbetsplats: ECDC - European Centre for Disease Prevention and Control
Arbetsuppgifter: Jag jobbar med analys av molekylär typningsdata (helgenomsekvensering, MLVA, PFGE) för att upptäcka och utreda utbrott av smittsamma sjukdomar i Europa. Arbetet sker tillsammans med de nationella folkhälsomyndigheterna och består av dataanalys, epidemiologiska utbrottsutredningar, standardisering av typnings- och analysmetoder, policyarbete samt till viss del implementering av system som hanterar informationen.
Hittade/fick jobbet via: Myndighetens hemsida

Anders

Jobbtitel: Forskare
Arbetsplats: Uppsala Universitet
Arbetsuppgifter: Jag bygger matematiska modeller för hur antibiotika påverkar bakterier över tid och över varierande koncentrationer samt för hur ett koncentrationen av ett läkemedel varierar efter dos, över tid och inom en population. Sammantaget kan detta användas för att optimera användningen av antibiotika i sjukvården i syfte att maximera sannolikheten för lyckad behandling och minimera risken för resistensutveckling.
Hittade/fick jobbet via: Annonserad doktorandtjänst UU

Christina

Jobbtitel: Research/Awards Officer
Arbetsplats: Lassonde School of Engineering, York Univeristy, Kanada
Arbetsuppgifter: Är resursperson för alla forskare inom fakulteten när det gäller forskningsanslagsansökningar, post-doc administration, samt nomineringar för externa priser och medaljer. Jag administrerar även intag av sommarstudenter och organiserar en konferens för dem i slutet av sommaren.
Hittade/fick jobbet via: Annons på Universitetets hemsida.

Johanna

Jobbtitel: Product Change Manager
Arbetsplats: Mondelēz international
Arbetsuppgifter: Projektleder produktlanseringar och förändringar på produkter.
Hittade/fick jobbet via: Linkedin

Viktor

Jobbtitel: Product Manager of Data Infrastructure
Arbetsplats: Klarna
Arbetsuppgifter: Strategisk planering och prioritering av utvecklingen av Klarnas data infrastruktur. Diskussioner med användare som följs av kravställning och prioritering av arbetsuppgifter till olika ingenjörsteam.
Hittade/fick jobbet via: Engagemang (webbutveckling inom UTN) gav första anställningen hos arbetsgivaren som webbutvecklare. Exjobb gav nytt jobb som utvecklare inom Big Data (Hadoop). God kontakt med användare gav denna anställning som produktchef.

Åsa

Jobbtitel: Teknisk projektledare
Arbetsplats: Cepheid AB
Arbetsuppgifter: Leder utvecklingsprojekt för att ta fram nya diagnostikprodukter på Cepheids plattform. För närvarande Hbv. Har en liten grupp på 4 personer på R&D och sammarbetar med andra avdelningar både i Solna och på huvudkontoret i Sunnyvale, Kalifornien.
Hittade/fick jobbet via: Genom projektet jag gjorde på mikrobiologen på UU

Anton

Jobbtitel: Projektledare
Arbetsplats: Diamyd Medical AB
Arbetsuppgifter: Ansvarar för prekliniska studier, cmc-utveckling och forskningssamarbeten på ett läkemedelsbolag inom diabetes och autoimmuna sjukdomar.
Hittade/fick jobbet via: Personliga kontakter (2a ledet)

Kristoffer

Jobbtitel: Research Scientist, mitt emellan postdoc och PI
Arbetsplats: European Molecular Biology Laboratory, Heidelberg
Arbetsuppgifter: Metodutveckling, försöksplanering, dataanalys och artikelskrivande på 10-12 olika forskningsprojekt gruppen är inblandad i, främst inom beräkningsbiologi, metagenomik och evolutionär analys.
Hittade/fick jobbet via: Frågade min doktorandhandledare om vilken grupp som vore ett strategiskt alternativ att söka till och fick denna rekommenderad. Ansökte hos PIn om att få göra postdoc (via personliga kontakter för att komma igenom spamfilter), accepterades, sökte och fick stipendier till finansiering av tjänsten; det var 2012.

Anonym

Jobbtitel: Lead Knowledge Analyst
Arbetsplats: Boston Consulting Group
Arbetsuppgifter: Strategic advice for lite science and healthcare companies
Hittade/fick jobbet via: Bondi.se

Karin

Jobbtitel: Mjukvaruutvecklare
Arbetsplats: Prevas
Arbetsuppgifter: Programmerar, t ex analysmjukvaror till biotekniska instrument (jag är konsult, så vad jag programmerar varierar med uppdragen)
Hittade/fick jobbet via: Utnarm

Julia

Jobbtitel: Utvecklare
Arbetsplats: SEB
Arbetsuppgifter: Jobbar som utvecklare av fondplattformen, programmerar och nyutvecklar i databasen och även kringliggande system. Har vissa veckor jour 24/7 för att kunderna ska vara trygga med att vi tar hand om deras affärer och innehav.
Hittade/fick jobbet via: Arbetsförmedlingen/Utnarm
Kommentar: Jag trodde inte som student att en bioinformatiken på riktigt skulle kunna jobba med vad som helst MEN det stämmer. Jag jobbar som utvecklare på bank och har inte läst en enda kurs inom ekonomi. Ofta letar de efter rätt person och sen lär man upp denna.

Tove

Jobbtitel: Associate Director, Discovery Sciences
Arbetsplats: AstraZeneca R&D
Arbetsuppgifter: Jag leder en grupp som gör proteinstrukturer och strukturbaserad läkemedelsdesign
Hittade/fick jobbet via: Jag blev uppmanad att söka efter avklarade doktorandstudier
Kommentar: För mitt jobb var doktorandstudierna en förutsättning, X lade grunden

Karin

Jobbtitel: Analytiker
Arbetsplats: Pensionsmyndigheten
Arbetsuppgifter: Gruppledare för 20 dataanalytiker, statistiker och utvecklare. Ansvarig för myndighetens statistikproduktion och data warehouse.
Hittade/fick jobbet via: Annons i Metro
Kommentar: Bytt bransch efter 12 års läkemedelsforskning på AZ. Funkar bra!

Mikael

Jobbtitel: Process development engineer
Arbetsplats: Bio-works technologies sweden
Arbetsuppgifter: Utvecklar kromatografimedia för läkemedels- och livsmedelsindustrin
Hittade/fick jobbet via: Linkedin

Lovisa

Jobbtitel: Gruppchef processutveckling
Arbetsplats: Galderma
Arbetsuppgifter: Jag är chef för en grupp processutvecklare. Min grupps roll är att ta fram tillverkningsprocesser till nya produkter, förbättra nuvarande tillverkningsprocesser samt säkerställa att produkterna kan tillverkas på ett säkert och repeterbart sätt.
Hittade/fick jobbet via: Kom i kontakt med företaget som konsult
Kommentar: Om du inte vet vad du vill jobba med efter examen och har lätt för att anpassa dig till olika situationer, skulle jag rekommendera att arbeta som konsult för att snabbt få erfarenheter från olika typer av jobb.

Fredrik

Jobbtitel: Gruppchef verksamhetsutveckling
Arbetsplats: Wsp management (Wsp Sverige AB)
Arbetsuppgifter: Gruppchef för 10 konsulter på ca 50% av min tid och konsult inom projektstyrning (tid,risk&ekonomi) i stora projekt >1000kkr på resterande 50%
Hittade/fick jobbet via: Via personliga kontakter

David

Jobbtitel: Management Consultant
Arbetsplats: CSC
Arbetsuppgifter: Business analysis
Hittade/fick jobbet via: Företagets hemsida
Kommentar: Arbetar inte med något X-relaterat överhuvudtaget.

Hanna

Jobbtitel: Materialplanerare
Arbetsplats: Octapharma
Arbetsuppgifter: En del av min tjänst är att planera, optimera och lägga ordrar på produktionsmaterial i SAP. Den andra delen består av projektledning inom materialflöden, förbättringsarbeten och logistik.
Hittade/fick jobbet via: Traineeguiden.se samt företagets egna hemsida

Mammar

Jobbtitel: Business Analytics Consultant
Arbetsplats: IBM
Arbetsuppgifter: Utveckling (R/Python/SQL), projektledning, kravhantering m.m.
Hittade/fick jobbet via: Företagets egna jobbsida

Ida

Jobbtitel: Konsult
Arbetsplats: QuintilesIMS
Arbetsuppgifter: Arbetar mot läkemedelsföretag med lanseringsstrategier, marknadsanalyser och patientanalyser.
Hittade/fick jobbet via: Linkedin

Johan

Jobbtitel: Data Wizard
Arbetsplats: Netlight Consulting, just nu hjälper jag Spotify med att analysera och hantera data för innovation och produktuveckling
Arbetsuppgifter: Göra det möjligt för företag att analysera och förstå data om sin produkt och affär
Hittade/fick jobbet via: Personliga kontakter genom engagemang under studietiden

Anonym

Jobbtitel: Översättare och språkgranskare
Arbetsplats: Eget företag
Arbetsuppgifter: Jag översätter facktexter, t.ex. säljmaterial, manualer etc. - men har även översatt/undertextat diverse dokumentärer och några av de senaste årens Nobelföreläsningar inom fysiologi/medicin och kemi. Är språkgranskare av ffa avhandlingar och vetenskapliga artiklar inom vit biologi.
Hittade/fick jobbet via: Startade bolaget själv, sen är det mest kontakter

Thomas

Jobbtitel: Forskningssamordnare
Arbetsplats: Karolinska Institutet, Enheten för Klinisk Epidemiologi
Arbetsuppgifter: Uppdragsforskning inom läkemedelsepidemiologi, allt från kontraktsskrivning via statistiska analyser till forskningsrapporter i samarbete mellan kvalitetsregister och läkemedelsindustri. Dessutom egen forskning och undervisning.
Hittade/fick jobbet via: Kontakter + utlyst tjänst
Kommentar: Fler X-are borde bli epidemiologer! Perfekt kombination tillämpning av matte, programmering och biologisk förståelse för den som inte vill jobba med lab-metoder.

Fredrik

Jobbtitel: Europapatentombud
Arbetsplats: Bergenstråhle & Partners AB
Arbetsuppgifter: Skyddar uppfinningar med hjälp av patent mm.
Hittade/fick jobbet via: Egna kontakter

Louise

Jobbtitel: Seniorkonsult, egenföretagare & styrelseledamot
Arbetsplats: Nicolin Consulting AB, uppdrag för VBG Group, Volati, Dellner Couplers, Better Business och Uppdragshuset.
Arbetsuppgifter: Arbetar som styrelseledamot och styrelseordförande i olika bolag, bl.a. på börsen.
Hittade/fick jobbet via: Personliga kontakter/försäljning

Beatrice

Jobbtitel: Specialist säljare
Arbetsplats: L.A.B. Diagnostics Nordic AB
Arbetsuppgifter: Säljer, marknadsför och supportar medicintekniska produkter till sjukhus
Hittade/fick jobbet via: Genom en tidigare chef

Charlotte

Jobbtitel: Senior Scientist (forskare)
Arbetsplats: Novo Nordisk A/S, Danmark
Arbetsuppgifter: Jag producerar rekombinanta proteiner för läkemedelsforskning. Jag gör planering av experimenten, uppföljning och rapportering av resultaten, men det praktiska arbetet görs av 2-3 laboratorieassistenter. Vi gör proteinerna mest i cellkulturer av humanceller (upp till 10 liter åt gånger) och sedan rening av proteinerna. Jag arbetar för ett stort danskt läkemedelsföretag och här i Danmark ska man definitivt ha en doktorexamen för att arbeta i forskning och utvecklining.
Hittade/fick jobbet via: Detta job hittade jag på danska stepstone - men jag hade redan i flera år arbetat på Köpenhamns universitet, så jag hade också flera personer som kunde ge mig bra referenser.

Anonym

Jobbtitel: Serviceingenjör
Arbetsplats: Bruker Corporation
Arbetsuppgifter: Hjälper företag/myndigheter/universitet med sin labutrustning (Installation/reparation/applikation) inom området FT-IR spektroskopi/mikroskopi.
Hittade/fick jobbet via: Man behöver oftast hitta sitt jobb, jag hade utvecklat en kontakt till en s.k. headhunter på Dfind Science & Engineering (proffice) som matchade mig mot min nuvarande tjänst.
Kommentar: Lugn, det ordnar sig alltid.

Jerker

Jobbtitel: Lektor, docent
Arbetsplats: Högskolan Dalarna
Arbetsuppgifter: Forskning och undervisning
Hittade/fick jobbet via: Tog kontakt

Görel

Jobbtitel: Trafiksignalingenjör
Arbetsplats: Trafikkontoret Stockholms stad
Arbetsuppgifter: Ansvarar för planering och projektering av trafiksignaler inom Stockholms kommun. Arbetet rör utformning (placering i plan), planering i tidiga skeden m.h.t. kapacitet och framkomlighet för alla trafikslag, funktionsbeskrivningar för trafiksignalens växlingar, trafiktekniskt underhåll etc.
Hittade/fick jobbet via: Personliga kontakter

Linnéa

Jobbtitel: Bioinformatiker
Arbetsplats: Uppsala Universitet
Arbetsuppgifter: Tar hand om sekvensdata (mest DNA från NGS) som används för forskning i evolutionsbiologi, hjälper forskarna med programmering samt driver några små egna forskningsprojekt.
Hittade/fick jobbet via: via forskningspraktik

Katrin

Jobbtitel: IT projektledare
Arbetsplats: Vattenfall
Arbetsuppgifter: Leder IT projekt inom Vattenfalls IT infrastruktur
Hittade/fick jobbet via: Personlig kontakt

Marie

Jobbtitel: Konsult
Arbetsplats: Knightec AB
Arbetsuppgifter: Som konsult är jag ute hos kunder på uppdrag. För tillfället är jag på uppdrag hos GE Healthcare i Uppsala där jag arbetar i en systemsektion med främst mjukvaruverifiering, -test, och kravställning, samt även är involverad i utvecklingsprocessen för mjukvaran (med användarperspektiv, kodar inte) och till viss del i systemutvecklingsprojekt (ÄKTA, d.v.s. kromatografisystem).
Hittade/fick jobbet via: Blev kontaktad av en rekryterare via LinkedIn (så underskatta inte värdet av en seriös och uppdaterad LinkedIn-profil!)

Johanna

Jobbtitel: Sales Manager
Arbetsplats: VWR International
Arbetsuppgifter: Leder och utvecklar mitt team i försäljning av laboratorieutrustning till Universitet och Myndigheter. Arbetar även med företagsutveckling genom olika europeiska projekt inom företaget.
Hittade/fick jobbet via: Kontakter

Sara

Jobbtitel: Konsult / analytiker
Arbetsplats: Cambridge Consultants (Storbritannien)
Arbetsuppgifter: Jag jobbar för ett konsultföretag inom medicinsk teknologi och syntetisk biologi (synthetic biology). Vi uppfinner ny teknik inom medicinsk teknologi såsom inhalatorer, automatiska injektionssprutor, kirurgisk teknik, diagnostik, osv. Jag har också börjat jobba med genetisk modifiering för att bygga nya sorters biosensorer, osv. Typiska uppdrag är inom innovation, marknadsstrategi, kvalitetssäkring, verifiering och validering, samt laborativt arbete (konceptutveckling).
Hittade/fick jobbet via: Företagets hemsida

Martin

Jobbtitel: Systemutvecklare
Arbetsplats: Waymark AB
Arbetsuppgifter: Programmering, systemunderhåll, kravhantering, grafisk design, utbildning
Hittade/fick jobbet via: Personliga kontakter

Cecilia

Jobbtitel: Affärsområdeschef Regulatory Affairs medtech
Arbetsplats: PlantVision
Arbetsuppgifter: Chef för en grupp konsulter som jobbar inom qa och RA i medtech och till viss del pharma. I jobbet ingår att utveckla gruppen, personalansvar, sälj, konsulting mm
Hittade/fick jobbet via: Personliga kontakter. Fick kontakt via mitt tidigare jobb

Isak

Jobbtitel: Bioinformatiker/systemansvarig
Arbetsplats: Scilifelab
Arbetsuppgifter: Bioinformatiska leveranser och utvecklare av infrastrukturen
Hittade/fick jobbet via: Universitetets hemsida

Malin

Jobbtitel: Utvecklingsingenjör
Arbetsplats: Thermofisher Scientific
Arbetsuppgifter: Jag jobbar med avvikelsehantering av de allergitester som företaget tillverkar (immuno assays). I princip handlar det om att göra utredningar på saker som gått fel i produktionen. Vi tittar på hur produkten i fråga kan ha påverkats av avvikelsen och ifall det går att rädda den på något vis eller om partiet måste kasseras. När vi får in ett ärende börjar vi med att prata med olika inblandade personer för att få en bild av vad som hänt. Exempel på avvikelser kan vara att fel buffert använts, att någon temperaturspecifikation inte följts eller att ett råvaruparti skiljer sig från de vi tidigare använt. Ibland gör vi sedan småskalig labbstudier för att se hur produkten påverkats och vad som kan göras, medan man ibland kan hantera problemet med hjälp av teori och erfarenhet. Vi sammanställer och utvärderar sedan data från eventuella labbstudier och skriver en liten rapport till konstruktionsavsvariga där vi föreslår en lösning på problemet. De tar sedan det slutliga beslutet om vad som ska göras med partiet. Vi arbetar även med en del produktvård där man gör mer långsiktiga studier på produkter man haft återkommande problem med.
Hittade/fick jobbet via: Fick sommarjobb genom personliga kontakter, sedan exjobb och nu jobb

Olle

Jobbtitel: Development scientist
Arbetsplats: Oxford nanopore technologies
Arbetsuppgifter: Vi utvecklar så kallad nanopore-sekvensering (av DNA/RNA), och för att göra det så bra som möjligt behöver vi förstå vad som kan gå fel och varför saker ibland går fel under en sekvensering. Jag jobbar med att utveckla metoder för att veta var vi kan få störst bang for the buck för att lösa olika blockeringar och instabila beteenden som kan uppstå på i mjukvara eller kemi. Mycket av det jag gör är explorativ dataanalys (i R/Python) och design av data-pipelines, och en mindre del är i labbet där vi kör sekvenseringarna.
Hittade/fick jobbet via: Sökte ett jobb som fanns annonserat på hemsidan, åkte på intervju över en dag.

Bengt

Jobbtitel: Senior Director, Market Access and Real-World Evidence
Arbetsplats: PAREXEL
Arbetsuppgifter: Strategi, hälsoekonomi och studiedesign för läkemedelsföretag inför lansering av nya läkemedel
Hittade/fick jobbet via: Kontakter

Yonatan

Jobbtitel: Konsult/Scientist
Arbetsplats: Poolia/SOBI
Arbetsuppgifter: Processutveckling innom kultivering av prokaryota och eukaryota organismer för framställning av biofarmaceutiska makromolekyler (särläkemedel) för behandling av sällsynta sjukdomar.
Hittade/fick jobbet via: Blev rekryterad av Poolia efter att ha sökt ett annat jobb via dom.

Johan

Jobbtitel: Managing Director
Arbetsplats: Forest-based Sector Technology Platform (FTP)
Arbetsuppgifter: Ledningsansvar samt koordinering av 25 nationella kontor. Jag representerar skogsägare och skogsföretag i Europa gentemot EU och European Commission vad beträffar FoU-frågor.
Hittade/fick jobbet via: ansökan