Gymnasiekontakt

Välkommen till biologiutbildningen vid Uppsala universitet

Förutom att organisera all utbildning på kandidat- och masternivå inom biologi jobbar IBG även med olika projekt för att intressera blivande studenter. Kom och besök oss på campus!

Student för en dag

Ska du börja studera och vill veta hur våra utbildningar inom biologi och bioteknik fungerar? Eller vill du bara se hur vardagen ser ut för en helt vanlig student?

Vi bjuder in dig som blivande student att komma till en av våra utbildningar, du väljer själv vilken, för en dag. Du får följa med en student från programmet och se hur en helt vanlig dag ser ut med föreläsningar, laborationer och lektioner.

Låter detta som något för dig eller vill du veta mer? Kika in på vår sida om Student för en dag!

Gymnasiebesök

Vi på IBG erbjuder skolor, stora som små, att på olika sätt och helt kostnadsfritt komma i kontakt med den mångfald av biologisk utbildning som finns här. Ni kan komma till något av våra två campus, Evolutionsbiologiskt centrum (EBC) eller Biomedicinskt centrum (BMC), för att få en rundtur, lyssna på föreläsningar, laborera eller göra något annat som intresserar just er.

Nedan kan ni se några förslag på aktiviteter som vi erbjuder. I mån av tid går det att kombinera ett flertal aktiviteter under samma besök. Är ni ute efter något speciellt är vi öppna för förslag och naturligtvis finns det möjlighet att vinkla aktiviteterna som ges för att koppla an till det eleverna läser eller har läst.

EBC                                                     BMC

Förslag på aktiviteter

 • Information om utbildningarna och studentlivet
  Hur är det att plugga på ett universitet? Hur fungerar nationer? Räcker pengarna till? Detta är några av de frågor som besvaras under vår utbildningsinformation, en kort föreläsning som ingår i alla besök.
 • Rundvandring
  Vi visar er runt i lokalerna på ett av våra två campusområden (EBC eller BMC) och berättar om hur det är att plugga där.
 • Föreläsning
  Föreslå ett ämne och vi ber en forskare eller doktorand från lämplig avdelning att hålla en föreläsning för eleverna. Ni kan då få höra om deras egen forskning, som kan handla om allt från genetik till naturvård.
 • Laboration
  Vi kan anordna laborationer utifrån era önskemål, oavsett om det handlar om fysiologi, mikrobiologi eller genetik. Vi har även möjlighet att genomföra datorlaborationer.
 • Museiguidning
  Få en guidad tur och lär er om dinosaurier och evolution i det Paleontologiska muséet eller upptäck mångfalden i svensk och utländsk fauna i det Zoologiska muséet.
 • Workshops
  Kom och spela Evolutionsspelet. Där får eleverna öva på att i grupp resonera kring olika evolutionära processer. 

Kontakt

Vill ni boka in ett besök? Eller har ni kanske frågor gällande andra saker som rör biologistudier på universitet? Hör då av er till oss! Maila johan.edin@ibg.uu.se om ni är intresserade. 

Samverkan med skolor

Vi samverkar med skolor på flera olika sätt. Bland annat erbjuder vi klasser att komma hit för att se hur det är att studera på universitetet. Våra hemortsambassadörer åker också ut till skolor och berättar om studierna här i Uppsala och på Campus Gotland. Läs mer om våra skolbesök.

Senast uppdaterad: 2021-11-11