Elitidrottsstipendium till Bioteknikstudenten Johanna Öberg

2018-04-26

Uppsala Universitet delar varje år ut ett särskilt stipendium till studenter som vid sidan av studierna också är elitidrottare. I år är en av stipendiaterna en student på civilingenjörsprogrammet för molekylär bioteknik, Johanna Öberg.

Johanna Öberg
Johana Öberg                                                                                       Foto: Johan Edin

Johanna tävlar för orienteringsklubben OK Linné och är med i utvecklingslandslaget för orienterare. I höstas vann hon den internationella orienteringstävlingen Euromeeting.

Hur kom det sig att du började orientera?

Min pappa är orienterare, men det var inte därför jag började. Min kompis drog med mig på en träning när jag gick i 3:an eller 4:an och då tyckte jag det var kul, så jag fortsatte. Sedan har pappa stöttat mig mycket också.

Vilka är de största utmaningarna med att idrotta och samtidigt studera molekylär bioteknik?

Det är att få tiden att gå ihop, men det går att lösa. Det kan bli problem när jag ska på tävlingar eller träningsläger och blir borta på veckodagar. Framför allt om de är utomlands. När det har varit som mest intensivt har jag läst på 2/3-fart för att allt ska fungera bra.

Vad fick dig att välja läsa Molekylär bioteknik i Uppsala?

Det lät som ett kul program för jag har alltid varit intresserad av biologi, kemi och matte. Dessutom gillar jag programmeringen. Jag valde mellan att studera i Göteborg, Linköping och Uppsala. Träningsmöjligheterna var bäst i Uppsala och jag är mycket nöjd med mitt val.

Vilken kurs har varit roligast hittills?

Cellbiologin och Mikrobiologin har varit roligast, men jag gillar också det jag gör nu, självständigt arbete. I vår grupp håller vi på med en marknadsundersökning om cell- och genterapi, så man får lära sig många nya saker.

Vad är Uppsalas bästa löprunda?

Jag gillar att springa i Nåsten och Hågadalen. Det finns många fina spår där, framför allt runt omkring rödmossen.

Vilken är den bästa terrängen att orientera i?

Lunsenområdet har mycket fin terräng. Det tycker många andra orienterare också.

Vi tackar Johanna för den här pratstunden och önskar henne all lycka i framtiden.

Text: Johan Edin